Houellebecq wint internationale literaire prijs

De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft gisteren de IMPAC Dublin Literary Award 2002 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn boek Atomised, de Engelse vertaling van Les Particules élémentaires, dat in Nederland Elementaire deeltjes heet en oorsponkelijk verscheen in 1998.

Met een bedrag van 100.000 euro is het de grootste prijs voor een enkele, in het Engels uitgegeven roman. De internationale jury noemde Houellebecqs roman ,,een sombere, vaak humoristische schets van het moderne leven, gezien door twee halfbroers met verschillende persoonlijkheden en doelen.'' Meer dan 120 openbare bibliotheken in 38 landen hebben romans genomineerd, van onder anderen Margaret Atwood, Peter Carey, Michael Collins, Helen DeWitt, Carlos Fuentes en Antoni Libera. De prijs is ingesteld om de status van Dublin als Mekka van de wereldliteratuur te benadrukken. Vorig jaar won de Canadese schrijver Alistar MacLeod met No Great Mischief. Houellebecq, die met vrouw en hond in de omgeving van Dublin woont, krijgt de prijs volgende maand in de Ierse hoofdstad uitgereikt.