Bush stemt in met subsidies landbouw

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren zijn handtekening gezet onder een wet die boeren in zijn land jaarlijks met zo'n 6,4 miljard dollar (6,9 miljard euro) extra subsidieert. De wet draait delen van in 1985 ingezette vrije-markthervormingen terug. Volgens Bush is steun aan de agrarische sector ,,noodzakelijk voor het succes van de Amerikaanse economie''. De wet biedt volgens hem een vangnet voor de boeren, zonder overproductie of kunstmatig lage prijzen te veroorzaken. Wel voegde hij er aan toe: ,,Het is geen perfecte wet, ik weet dat. Maar geen enkele wet is perfect''.

Bush tekende de landbouwwet, met in totaal extra subsidies van 51,7 miljard dollar (55,9 miljard euro), in een twaalf minuten durende ceremonie die zo vroeg was dat hij kon worden uitgezonden in het vroege `agrarisch journaal' op televisie.

Het wetsvoorstel heeft tot grote ergernis geleid bij de handelspartners van de Verenigde Staten. De verontwaardiging komt vooral van grote landbouwproducenten als Australië, Brazilië, Canada en de Europese Unie. Premier Howard van Australië kondigde gisteren aan naar compensatie te zoeken. De landbouwattaché van de Europese Unie in Washington, Keiley, zei dat de maatregel precies tegenovergesteld is aan het beleid om de wereldhandel meer te liberaliseren.

Volgens de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zullen de subsidieverhogingen in de VS andere landen ervan weerhouden te korten op hun steun- en beschermingsmaatregelen. OESO-woordvoerder Johnson noemde de wet een `puur politieke' daad omdat er later dit jaar in de VS verkiezingen voor het congres zijn. Voor de Republikeinen, de partij van Bush, zijn de landbouwstaten ook sleutelstaten om hun meerderheid te herwinnen in de Senaat.

De wet maakt het voor boeren lucratief om ook minder rendabele gewassen als graan, katoen, sojabonen te blijven verbouwen. Zij krijgen jaarlijks het verschil uitgekeerd tussen de verkoopprijs van de producten en de door Washington vastgestelde minimum prijs. Ook producten als zuivel, wol en honing krijgen subsidies.