Fortuyn herdacht met stille tochten

Enkele duizenden mensen hebben gisteravond meegelopen in een tiental stille tochten ter nagedachtenis aan de maandag vermoorde Pim Fortuyn. In Utrecht werd een `luide tocht' gehouden.

Om acht uur verzamelden zich rond de drieduizend mensen op de Dam in Amsterdam. De stille tocht werd georganiseerd door plaatselijke leden van de Lijst Pim Fortuyn en volgde – in omgekeerde richting – dezelfde route door het centrum als de rijtoer van Prins Willem-Alexander en Máxima op hun huwelijksdag. In de stoet werden protestborden tegen de Haagse politiek meegedragen (`Kok schuldig'; `Stop Groen/extreem links'), maar incidenten deden zich niet voor.

In Vlissingen liepen enkele honderden mensen mee, van wie een groot aantal van Marokkaanse afkomst. De Marokkaans-islamitische gemeenschap wilde met de tocht duidelijk maken geweld niet als oplossing te zien bij meningsverschillen. Na de tocht riep de voorzitter van de Zeeuwse afdeling van de LPF, L. Sturm, op tot begrip voor elkaars mening.

In Groningen liepen volgens de politie 1.500 mensen mee in de tocht die op een enkel moment vanuit studentenhuizen werd geprovoceerd door mensen die de deelnemers uitmaakten voor `hysterische gepeupel', maar daar werd niet op gereageerd. Wel werden er borden meegevoerd met teksten als `Massa bepaalt koers' en `Linkse huichelaars het land uit'. De tocht werd besloten met een minuut stilte en een langdurig applaus in de regen op de Grote Markt.

Ongeveer duizend mensen namen in Utrecht onophoudelijk applaudisserend en zingend deel aan een `luide tocht'. De burgemeester van de stad, A. Brouwer, sprak de aanwezigen toe. Voorafgaand aan de stille tocht in Eindhoven was gevreesd voor de aanwezigheid van het extreemrechtse Stromfront, maar die bleef uit. Burgemeester R. Welschen liep voorop in de stoet. Ook in Den Haag, Bergen op Zoom, Alkmaar, Deventer en Haarlem zijn stille tochten gehouden.