Moordaanslag CIA op Afghaanse krijgsheer

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft afgelopen maandag een mislukte poging ondernomen om de Afghaanse krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar te doden. Hekmatyar werd in de buurt van de hoofdstad Kabul beschoten door een raket, afgevuurd door een onbemand vliegtuigje, maar het projectiel miste hem.

Amerikaanse functionarissen hebben het bericht daarover in de New York Times bevestigd. ,,Ik geloof dat enkele anderen werden gedood bij de aanval maar het doel wist te ontsnappen'', aldus een functionaris die niet met name genoemd wilde worden.

De CIA zou Hekmatyar uit de weg willen ruimen omdat hij pogingen zou doen de Afghaanse interimregering van premier Hamid Karzai te ondermijnen en het proces van democratische verkiezingen via een zogeheten loya jirga, de volksvergadering die binnenkort wordt gehouden, te frustreren. Ook zou Hekmatyar aanvallen voorbereiden op Amerikaanse troepen in Afghanistan.

President Bush wilde het bericht over de aanslag op Hekmatyar niet bevestigen, maar hij wekte in vragen van journalisten wel de indruk dergelijke operaties van de CIA te rechtvaardigen. ,,Ik kan u verzekeren dat als we achter individuen aan gaan in oorlogsgebied, dat is omdat zij van plan zijn Amerika schade te berokkenen'', zei hij.

Begin vorige maand werden in Kabul honderden mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij pogingen de regering van Karzai omver te werpen. Ook toen werd gesproken over betrokkenheid van Hekmatyar. Ten tijde van de islamitische guerrilla tegen de Sovjet-bezetting van Afghanistan in de jaren tachtig was Hekmatyar de (Pathaanse) krijgsheer die de meeste steun kreeg van de Pakistaanse geheime dienst en de VS. Na de terugtrekking van de Sovjettroepen in 1989 werd hij de belangrijkste rivaal van de Tadzjiekse veldheer Masood in de strijd om Kabul. In 1996, een half jaar voor de inname van de hoofdstad door de Talibaan, werd hij premier onder president Rabbani. Na de opmars van de Talibaan vluchtte Hekmatyar naar Iran. De laatste tijd liet Hekmatyar van zich spreken door zijn fel anti-westerse uitspraken en zijn kritiek op de Amerikaanse acties in Afghanistan. Hij uitte ook kritiek op de installatie van het interim-bestuur, waarin volgens hem de belangen van de Pathaanse bevolkingsgroep zijn ondervertegenwoordigd