`Inkomen accountants moet openbaar worden'

Het inkomen van de partners van accountantskantoren moet openbaar worden. Accountants zouden even transparant moeten zijn over hun bedrijfsvoering als beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen in de financiële sector.

Dit heeft A. Schilder, directielid van De Nederlandsche Bank woensdag gezegd in een toespraak bij de opening van het nieuwe gebouw van de centrale bank van de Nederlandse Antillen.

Volgens Schilder is het publieke vertrouwen in de accountancy geschokt sinds de Enron-zaak, en is een aantal maatregelen nodig om het vertrouwen te herstellen. Zo moeten bedrijven verplicht regelmatig wisselen van accountant, in ieder geval bij beursgenoteerde bedrijven en bedrijven uit de financiële sector, om te voorkomen dat bedrijf en accountant een te hechte band krijgen.

Ook pleit Schilder voor krachtige controle van de accountant zelf door een derde partij, een zogenoemde peer review. Daarnaast moeten audit-committees, die de bestuurders van bedrijven controleren, bestaan uit commissarissen en niet alleen toezien op de financiële verslaglegging, maar ook op consultancy-opdrachten die door accountants bij bedrijven worden verricht.

Bij Enron verrichtte accountant Arthur Andersen zowel accountancy- als consultancywerkzaamheden, waardoor de accountants in sommige gevallen hun eigen adviezen controleerden.

Voor Schilder weegt de Enron-zaak zwaar. Wat Andersen door de papiervernietigaar haalde, aldus de centrale bankier in zijn toespraak, ,,waren geen documenten, maar was de fundamentele ethiek van de accountant''.

Schilder is bij DNB belast met het toezicht op de banksector, is bestuurslid van de Pensioen- en Verzekeringskamer en leidt sinds 1999 een taakgroep over accountancy van het Bazelse comité van centrale banken. De centrale bankier was zelf 26 jaar werkzaam in de accountancy en in Nederland president van de brancheorganisatie Nederlands Instituut voor Registeraccountants.