Chinese vis weer welkom in Europa

De Europese Unie is China tegemoet gekomen in het handelsconflict over vlees en vis en andere producten. Enkele soorten vis uit China mogen onder voorwaarden weer worden geïmporteerd.

Dat heeft het comité van voedselexperts van de Europese Commissie woensdag bekend gemaakt. Kabeljauw, koolvis en zalm uit China mogen weer. Voor vlees, honing en andere vissoorten blijft voorlopig wel een importverbod gelden, voor gelatine niet.

De EU begon in maart met het weren van alle vlees, vis en dierlijke producten uit China omdat keuringsdiensten daarin regelmatig het verboden antibioticum chlooramfenicol aantroffen. China laat sinds april geen dierlijke producten uit Nederland mee toe, omdat ook Nederlandse varkensdarmen volgens de Chinese autoriteiten het schadelijke antibioticum bevatten.

Het Europese Comité van experts heeft nu geoordeeld dat het wel verantwoord is sommige vissoorten uit China toe te laten, mits ze direct van vissersvloten op de oceaan komen, en niet via het Chinese vasteland worden geëxporteerd. Het comité baseert zich op informatie van de Chinese autoriteiten en nieuwe testresultaten. China had tot vanmiddag nog niet gereageerd op de versoepeling van het Europese importverbod.

De Chinese autoriteiten namen hun maatregelen tegen Nederlandse producten kort nadat het Nederlandse ministerie van Landbouw was begonnen aan de vernietiging van partijen Chinees vlees en vis waarin chlooramfenicol was aangetroffen. Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft het Nederlandse bedrijfsleven gisteren in een brief laten weten dat hij niet bereid is van de procedure van vernietiging af te zien. De betrokken bedrijven hadden daarom gevraagd vanwege de schade die zij lijden door de Chinese maatregelen. Brinkhorst toont in zijn brief `verbazing' dat ,,het bedrijfsleven handelsbelangen hoger lijkt te waarderen dan voedselveiligheid.'' Hij schrijft zich te houden aan Europees `zero-tolerance'-beleid voor verboden stoffen. Verschillende EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, hebben Den Haag informeel geïnformeerd over hun bezorgdheid over het handelsconflict met China.

Tot eind september geldt als Europese regel dat twintig procent van de toegelaten producten uit China aan de grenzen van de EU wordt gecontroleerd, zo heeft de Europese Commissie bepaald. Het gaat om hele vis en om vis waarvan kop en darmen zijn verwijderd. Dezelfde controles zullen gelden voor visfilet van onder meer kabeljauw. De EU zegt de nationale testresultaten nauw te zullen volgen.