Arsenal pakt na de beker ook de titel

Arsenal heeft voor de tweede keer in vijf seizoenen de dubbel gepakt. Na de Engelse beker veroverde de ploeg van Dennis Bergkamp, die door een lichte blessure zelf aan de kant bleef, woensdag ook voor de twaalfde keer de landstitel.

Arsenal, dat Thierry Henry met een knieblessure had thuisgelaten, verzekerde zich van het landskampioenschap door Manchester United op Old Trafford met 1-0 te verslaan. Sylvian Wiltord maakte voor 67.580 toeschouwers in de 56ste minuut het enige doelpunt in deze inhaalwedstrijd. De treffer was het sein voor Ferguson om Ruud van Nistelrooy, vermoeid na een lang en enerverend seizoen, uit het trainingspak te laten komen. Ditmaal had de Nederlandse aanvalsleider geen gepast antwoord.

Bergkamp had last van een hiel en mocht van Arsène Wenger op de bank plaatsnemen. Een andere oud-Ajacied, Nwankwo Kanu, verving hem. Een erg groot risico liep Arsenal, dat aan één punt uit de resterende twee duels genoeg had, niet. Het duel werd vooral op het middenveld uitgevochten.

Manchester United viel meer aan, Arsenal was bij de uitbraken gevaarlijker. De voorsprong na rust was ook niet onverdiend. Barthez had eerst nog redding gebracht bij een inzet van Wiltord, even later was hij kansloos tegen zijn landgenoot. De Franse doelman kreeg een schot van Ljungberg niet onder controle, Wiltord was ter plaatse voor de fijne afwerking.

Manchester United werd door de nederlaag op de ranglijst voorbij gestreefd door Liverpool, dat in een bizarre wedstrijd met 4-3 won van Blackburn Rovers. Heskey maakte vier minuten voor tijd de winnende treffer. Liverpool steeg daardoor naar de tweede plaats op zeven punten van de nieuwe kampioen en één punt voor de rivaal uit Manchester.