Politie voorkomt illegale races

Grootschalig politieoptreden heeft gisteren in de Eemshaven voorkomen dat enkele honderden automobilisten illegale racewedstrijden zouden houden.

De regiopolitie Groningen sloot het Eemshaventerrein omstreeks vier uur voor onbevoegden af op last van de burgemeester van Eemsmond, toen een grote colonne auto's op weg was naar het industriehaventerrein. De wegracers draaiden om nadat ze de afzetting zagen en reden hierop richting Uithuizen. Daar werden ze opgewacht door de opgeroepen ME. De autokaravaan reed vervolgens naar Delfzijl en weer terug naar de Eemshaven, waar ze omstreeks zes uur in een fuik van politieafzettingen terechtkwamen.

Vorige week vonden schermutselingen plaats in de Eemshaven tussen wegracers en de politie, waarbij een autoruit van een surveillancewagen werd kapotgegooid. Politiewoordvoerder P. Boomsma noemt de wedstrijden op de openbare weg met veelal opgevoerde auto's ,,levensgevaarlijk''. ,,Daar kan en mag niet gestunt worden.'' Gisteravond werden tientallen auto's in de Eemshaven gecontroleerd op technische gebreken. De politie, die met honderd mensen was uitgerukt, hield twee mannen aan, van wie één wegens het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. Drie auto's werden in beslag genomen wegens technische defecten. Tientallen automobilisten kregen een proces verbaal voor kleine technische gebreken aan hun auto. De jongeren, die elkaar via internet en sms afspraken maken over wedstrijden, kondigden aan volgende week opnieuw naar de Eemshaven te komen. Politiewoordvoerder Boomsma: ,,Dat zullen wij niet tolereren. Men kan beter wegblijven.''