Van Hooijdonk na rode kaart vrijgesproken

Feyenoord-aanvaller Pierre van Hooijdonk is vanmorgen door de tuchtcommissie betaald voetbal van de KNVB vrijgesproken voor de rode kaart die hij kreeg in de wedstrijd tegen De Graafschap.

De 32-jarige voetballer werd vorige week donderdag door scheidsrechter René Temmink op de Vijverberg van het veld gestuurd wegens slaan van de De Graafschap-verdediger René Bot. Temmink nam zijn besluit op aanwijzingen van vierde official Fred Sterk. Bot verklaarde aanvankelijk direct na wedstrijd een klap te hebben gehad. Maar na een bezoek aan de kleedkamer van zijn oude club Feyenoord zei hij voor de camera's van Studio Sport dat er van opzet geen sprake was geweest.

De aanklager deed Van Hooijdonk deze week een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing. De topscorer van Feyenoord accepteerde het aanbod echter niet en ging in beroep.

De tuchtcommissie van de KNVB hoorde gisteren vierde official Sterk, waarnemer Mulder en Van Hooijdonk. Het slachtoffer Bot werd niet opgeroepen om in Zeist te getuigen. De bond nam genoegen met een schriftelijke verklaring van de speler waarin hij Van Hooijdonk vrijpleitte.

Volgens een woordvoerder van de voetbalbond kon uiteindelijk niet overtuigend worden bewezen dat Van Hooijdonk zou hebben geslagen. Daarop volgde vrijspraak. ,,Er waren verschillende versies van het incident. We vonden het in dit geval niet nodig om Bot op te roepen. Het komt wel vaker voor dat mensen van mening veranderen. Dat is voor ons geen reden om iemand mondeling te horen'', aldus de woordvoerder van de bond.

Van Hooijdonk kan zondag met Feyenoord aantreden in de laatste competitiewedstrijd in Tilburg tegen Willem II.

De beroepscommissie van de Europese voetbalbond heeft gisteren het beroep van Feyenoord tegen de schorsing van Brett Emerton voor de UEFA-Cupfinale ongegrond verklaard. Emerton ontving een gele kaart in de halve finale tegen Internazionale.

Scheidsrechter Lopez Nieto bestrafte Emerton wegens tijdrekken. Hij vond dat de Australiër te lang wachtte met het nemen van een hoekschop. Emerton stelde echter dat hij op aanwijzen van de grensrechter de bal verlegde.

Feyenoord en Emerton vonden daarom dat een schorsing niet op zijn plaats was. De UEFA maakt echter geen uitzondering, waardoor Emerton op 8 mei tegen Borussia Dortmund geschorst is.