Paus: niet alle zondaars vergeven

Sommige rooms-katholieken die ,,uit gewoonte'' zondigen maar hun gedrag niet willen veranderen, mogen nooit vergiffenis krijgen. Dat heeft paus Johannes Paulus II gisteren in een apostolische brief gesteld. De paus zegt niet welke zondaars hij op het oogt heeft, maar theologen vinden de brief opmerkelijk gezien de crisis over pedofiele priesters.

,,Het is duidelijk dat berouwvolle zondaars die uit gewoonte zondigen en die niet van plan zijn om te veranderen geen geldige vergiffenis geboden kan worden'', aldus de paus. De brief meldt niet wat er moet gebeuren met priesters die uit gewoonte zondigen en er worden geen verwijzingen gemaakt naar de schandalen in de Verenigde Staten. Daar is de kerk in opspraak geraakt nadat is gebleken dat verschillende bisschoppen het pedofiele verleden van priesters hebben verzwegen.

Een priester die een centrale rol speelt in het schandaal, Paul Shanley, is gisteren in Californië gearresteerd op verdenking van de verkrachting van drie kinderen.

Volgens theologen die de brief van de paus hebben bestudeerd verwijst hij niet naar pedofiele priesters, maar naar homoseksuelen en gescheiden katholieken die hertrouwen. Beide groepen katholieken zijn al eerder veroordeeld door het Vaticaan. De theologen zijn dan ook vooral verbaasd over de timing van de brief. ,,Normaal gesproken zou de brief [van de paus] met wat gegeeuw zijn ontvangen, maar gezien het schandaal is dat niet het geval'', aldus de Amerikaanse theoloog Chester Gillis in The Boston Globe.

Ontevredenheid over de rol van het Vaticaan bij het bedwingen van de kerkcrisis neemt toe terwijl op veel plaatsen, ook buiten de VS, meldingen worden gemaakt van seksueel misbruik binnen de kerk. Gisteren werd bekend dat ook in Hongkong wordt overwogen een aanklacht in te dienen tegen drie priesters die schuldig zouden zijn aan pedofilie.