Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Fortuyn wijst BBC deur

BBC-sterverslaggever John Simpson komt overal. Vorig jaar november maakte hij furore als `liberator van Kabul'. Voor de troepen uit marcheerde hij met zijn cameraploeg de Afghaanse hoofdstad binnen die toen net door de Talibaan was verlaten. Deze week maakte Simpson zijn opwachting in het Palazzo di Pietro van Pim Fortuyn in Rotterdam. Voor de BBC wilde hij verslag doen over dit Nederlandse politieke fenomeen. Maar zoals menig Nederlandse journalist heeft het al mogen ervaren: als Pim Fortuyn met mensen als Le Pen of Haider wordt vergeleken heeft hij er `geen zin meer an'.

Dus toen Simpson de naam Le Pen noemde kon hij vertrekken. ,,Why'', probeerde Simpson nog. ,,Because I am not an antisemetic people'', antwoordde Fortuyn.

Commentaar van GroenLinks Tweede Kamerlid Femke Halsema die gisteren in het programma Nederland Kiest fragmenten uit het interview zag: ,,Ik heb een advies aan Fortuyn: als hij Engels spreekt kan hij zich beter beperken tot At your service''.