Damrak maakt grote slachtoffers

De Amsterdamse effectenbeurs herstelde zich vanochtend weliswaar van zijn lagere opening, maar het leed onder de slachtoffers was er niet minder om. Met name voedingsproducent Numico, chipmachinebouwer ASML en het beursbedrijf Van der Moolen liepen rake klappen op.

Omdat het grootste deel van de 25 AEX-fondsen in de plus stonden, slaagde de index erin rond het middaguur een klein plusje te laten zien van een kwart procent tot 504,59 punten. Grootste winnaar was het telecombedrijf KPNQwest dat na de recente verliezen weer een beetje opkrabbelt. De dochter van het Amerikaanse Qwest en het Nederlandse KPN stond aan het eind van de ochtend op een winst van 2,2 procent tot 92 cent.

De verliezende fondsen hadden met grotere verschillen te maken. Het voedingsbedrijf Numico kwam voor het eerst met kwartaalcijfers en dat is het Zoetermeerse bedrijf maar matig bevallen. Na een winstdaling van 28 procent trokken beleggers snel hun conclusie en het aandeel duikelde met bijna 8 procent tot 26,45 euro. Numico vreest ook voor het gehele jaar een winstdaling te moeten incasseren.

Het beursbedrijf Van der Moolen presenteerde gisteren al zijn resultaten over het eerste kwartaal. De winstdaling kwam voor beleggers niet onverwacht omdat het bedrijf al eerder een winstalarm had laten uitgaan. Gisteren hield het aandeel zich rustig, maar vanochtend daalde de koers met bijna 5 procent tot 23,53 euro.

Chipmachinebouwer ASML had vanochtend last van negatieve stemmingen in de Verenigde Staten. Het aandeel leverde bijna 7 procent in tot 22,48 euro, volgens handelaren een reactie op Nasdaq. Gisteravond leverde deze technologiebeurs nog bijna 2 procent in tot 1.645 punten. De Dow Jones deed het met een winst van 0,3 procent (10.092 punten) beter. Grootste dalers in Amerika waren het softwarebedrijf Oracle (min 9,5 procent) en het kopieerbedrijf Xerox dat na een verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's zelfs met 12 procent daalde.

De Britse beurs had vanochtend last van geruchten over het mobiele-telecombedrijf Vodafone. Het beursfonds leverde 5,5 procent in maar zette de index niet op verlies: de FTSE stond bijna 1 procent hoger op 2.754 punten. Ook de beurzen in Duitsland (1,1 procent) en Frankrijk (0,9 procent) stonden in de plus.