Binnenlopen

De adviezen van voormalig Aegon-topman Jaap Peters over goed ondernemingsbestuur zijn niet aan dovemansoren besteed. President-commissaris D. Eykel van autodealersbedrijf Stern Groep verkocht vorige week al zijn aandelen van het bedrijf waarop hij toezicht houdt ,,in het belang van de onafhankelijkheid van zijn positie''.

Een mooi gebaar, maar Eykels verkoopargument wordt niet gedeeld door zijn naaste collega's. De Stern-commissarissen L. Hollander en J.B. Wolters houden respectievelijk 15 en 5 procent. Vierde commissaris J. Keijzer zit namens grootaandeelhouder SHV (25 procent) in het toezichtscollege. Zij blijven op hun stukken zitten.

Eykel verkocht zijn belang niet aan een onbekende. Afnemer is H.H. van der Kwast, jawel, de groepsdirecteur van Stern waarop hij toezicht houdt.

Bij Van der Kwast zit de handel in het bloed. Op 23 april verkoopt hij een deel van zijn Stern-aandelen tegen 27,25 euro. De dag erop verkoopt hij nog een pakketje tegen 27,18 euro. Op 25 april zit hij alweer aan de koopkant om de president-comissaris van zijn stukken af te helpen. Uiteraard tegen een lagere prijs: 26,70 euro.

De daghandel met D. Eykel levert de directeur van autodealersbedrijf Stern bijna 20.000 euro op. Toch goed voor een leuke middenklasser. En Van der Kwast heeft er ook nog een onafhankelijke commissaris bij. Voor Van der Kwast is het maar te hopen dat nog meer van zijn toezichthouders zulke aanvechtingen krijgen. Kan hij nog een keer de huisanimateur uithangen.