Astronauts dwingen slotduel af

De basketballers van de Amsterdam Astronauts zijn er gisteren ternauwernood in geslaagd tegen de Towers uit Nijmegen in de play-offs om het kampioenschap een beslissende zevende wedstrijd af te dwingen. In de Amsterdamse Sporthallen Zuid won de ploeg van coach Ton Boot in de slotseconden met 69-67.

De Amerikaan Chris Mims had de kans de Towers uit Nijmegen voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen basketbal kunnen maken. De forward legde tegen de Astronauts tien seconden voor tijd bij de stand 67-67 aan voor het beslissende schot. De bal ketste af op de ring, tot afgrijzen van de meegereisde Nijmeegse fans. Tony Miller benutte vervolgens aan de andere wel twee vrije worpen voor de Astronauts.

De Astronauts ontsnapten daarmee en brachten de stand in de best-of-seven weer gelijk op 3-3. Boot, die mogelijk volgend seizoen een jaar vrijaf neemt, had gisteren genoten van zijn ploeg. ,,Het was een onvoorspelbare wedstrijd van onze kant'', zei Boot. ,,Je kunt het met ons team niet zeggen. Maar het was pure reclame voor de sport, door de intensiteit waarmee beide ploegen speelden. Zo hoort een playoffwedstrijd te zijn.''

Bij Nijmegen bleef de kater van de gemiste kans van Mims. Hij was met acht punten ook een stuk minder productief dan zijn collega-schutters Ryan Robertson (14), Eric Nelson (14) en Kendell Mack (12). Coach Van den Berg nam Mims zijn misser niet kwalijk. ,,Of je neemt de bal met volle overtuiging, of je speelt het af naar de guard'', zei Van den Berg. ,,Zijn beslissing was goed. En, Chris kan bij mij wel een potje breken.''

De strijd om het kampioenschap wordt zondag in sporthal de Horstacker in Nijmegen beslist. De laatste drie jaar werden de Astronauts kampioen van Nederland. De Towers uit Nijmegen bestaan pas twee jaar.