Le Pen en La Gauche

Meer dan een miljoen Fransen hebben de Dag van de Arbeid benut om in tientallen steden te demonstreren tegen Le Pen, de leider van het Front National die het zondag opneemt tegen Chirac in de eindstrijd om het Franse presidentschap. Le Pen zelf verzamelde zijn aanhangers bij het standbeeld van Jeanne d'Arc in Parijs. Het kwam niet tot botsingen, maar `de twee Frankrijken' stonden diametraal tegenover elkaar.

Politiek Frankrijk staat op zijn kop. De linkse partijen, die hun kandidaat Jospin in de eerste ronde zagen sneuvelen, hebben zich om hun rechtse tegenstander Chirac geschaard. Ze kunnen moeilijk anders om Chirac aan een zo ruim mogelijke zege te helpen tegen het grotere gevaar van Le Pen. La Gauche heeft in Frankrijk het aura van intellectuele onfeilbaarheid. Maar het superieur geachte linkse denken heeft gefaald. Sterker, het is een anachronisme dat Frankrijk in de weg zit. Het wordt gemakkelijk vergeten, maar Frankrijk was de afgelopen twintig jaar het enige westerse land waar een nauwelijks hervormde communistische partij – zowel tijdens Mitterrand als Jospin – in de regering zat. De onevenredige macht van de vakbonden heeft direct van doen met de positie van de communistische partij PCF. Frankrijk is voorts het enige land ter wereld waar de revolutionaire folklore van de vierde internationale van Leon Trotski een constante aanhang heeft. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen deden zelfs drie verschillende trotskistische kandidaten mee. Plus een ouderwets-radicale republikein, een linkse en twee rechtse groenen.

De hoofdthema's van het Franse politieke debat zijn moeiteloos te vertalen naar die van Nederland en andere West-Europese landen. De omvang van de collectieve sector, de omgang met immigranten, de integratie van etnische achterstandsgroepen. De afnemende internationale invloed en de sluipende overdracht van bevoegdheden aan `Brussel'. De linkse partijen wisten zich hier geen raad mee, of verdoezelden de problemen. Tussen globalisering en xenofobie zijn ze gemangeld. Het is hoog tijd voor modernisering van het gauchistische politieke gedachtegoed.