Von der Dunk weg bij Leidse universiteit

Thomas von der Dunk moet binnenkort weg bij de Universiteit Leiden. Zijn tijdelijke contract als onderzoeker wordt niet verlengd. Volgens Von der Dunk heeft zijn regelmatige optreden in de media kwaad bloed gezet bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die zijn onderzoek betaalt.

Von der Dunk (40), onderzoeker, columnist, media-personality en derde op een door het Historisch Nieuwsblad gepubliceerde ranglijst van meest invloedrijke historici, heeft een onderzoeksaanstelling van tweeëneenhalf jaar. In die tijd moest hij onderzoek doen naar de geschiedenis van de monarchie in Nederland vanaf 1813.

Een door hem aangevraagde verlenging van het contract, omdat het onderzoek nog lang niet klaar is, is door de NWO afgewezen. ,,Ze vinden dat ik teveel op radio, tv en in de kranten verschijn. Daar willen ze niet voor betalen.'' De NWO was niet bereikbaar voor commentaar. De universiteit bevestigt het vertrek van Von der Dunk.

De historicus is woedend. ,,Het onderzoek heeft daar niet onder geleden. Wel heb ik op de universiteit allerlei taken op mij genomen, zoals het geven van onderwijs en allerlei bureaucratische rompslomp.'' De universiteiten hangen door jarenlange bezuinigingen van de tijdelijke contracten aan elkaar, zegt de historicus. ,,Talentvolle wetenschappers blijven zo tot op hoge leeftijd onzeker over hun toekomst.'' Von der Dunk voelt zich niet gewaardeerd en zegt zich voorlopig te storten op een carrière buiten de wetenschap. ,,Ik ben druk met de voorbereiding voor een televisieprogramma over graven van beroemde historische figuren.''