Van Basten als stagiair naar Ajax

Marco van Basten gaat komend voetbalseizoen stage lopen bij zijn voormalige werkgever Ajax, als onderdeel van de cursus coach betaald voetbal. Al eerder werd bekend dat de oud-voetballer de trainerscursus in Zeist zou gaan volgen.

Na een gesprek dat Henk van de Wetering als hoofd opleiding bij de voetbalbond KNVB twee weken geleden met Van Basten had, nam de KNVB-functionaris contact op met Ajax. Daar liet technisch directeur Leo Beenhakker van Ajax weten dat de voormalige spits welkom is als stagiair. Over de precieze invulling van de stage moeten nog afspraken worden gemaakt. De cursus coach betaald voetbal loopt ongeveer gelijk met het voetbalseizoen.

Als oud-international met meer dan veertig interlands (58) mag Van Basten deelnemen aan de cursus coach betaald voetbal, die normaal is gereserveerd voor coaches die al over diploma's als oefenmeester beschikken. Naast de reguliere cursus wordt Van Basten individueel bijgeschoold om zich de stof van die eerdere cursussen eigen te maken.

Bij Ajax zal hij gaan werken met trainer Ronald Koeman, zijn ploeggenoot in het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd. Sinds zijn gedwongen afscheid – hij moest stoppen als gevolg van een chronische enkelblessure – heeft Van Basten zich niet meer met topvoetbal beziggehouden.

Van Basten, tweemaal uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar, had eind vorig jaar al een oriënterend gesprek met de directie van Ajax toen hij had laten doorschemeren in het voetbal terug te willen keren, dit keer als coach. Ajax-directeur Arie van Eijden had direct blijk gegeven van zijn belangstelling voor de oud-prof. Toenmalig coach Co Adriaanse wilde toen geen gebruik maken van de diensten van de oud-speler van Ajax en AC Milan, omdat hij van mening was dat ook oud-internationals langere tijd als coach werkzaam moeten zijn geweest.

Begin dit jaar bedankte Van Basten voor een aanbod van de KNVB om stage te gaan lopen bij het Nederlands elftal. Hij was het niet eens met de beslissing van de bond om Dick Advocaat tot bondscoach en Willem van Hanegem als diens assistent te benoemen. Van Basten achtte zijn leermeester Johan Cruijff de ideale kandaat om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal.