Topbestuurder WorldCom weg

Bernard Ebbers, bestuursvoorzitter van het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom, heeft zaterdag ontslag genomen. Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Ebbers' positie was onhoudbaar geworden na het wegzakken van de beurskoers, een grote lening van het bedrijf aan Ebbers en het onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

WorldCom was lang een van de lievelingen van de beurs. De snelle groei van het bedrijf, dat maar liefst 60 overnames deed, maakte het tot een van de succesverhalen tijdens de opmars van de technologie-aandelen eind jaren negentig. WorldCom bereikte in juni 1999 een koers van 64,50 dollar. Het aandeel sloot gisteren echter op 2,35 dollar en heeft sinds januari 84 procent van zijn waarde verloren.

Daarnaast heeft de SEC een onderzoek ingesteld naar de koersstijging en de overnames. Ook de enorme persoonlijke lening die WorldCom verstrekte aan Ebbers wordt bekeken door de beurswaakhond. De lening van 366 miljoen dollar (405 miljoen euro) was nodig omdat zijn aandelen WorldCom niet langer als onderpand konden fungeren voor bankleningen. De 61-jarige Ebbers zou zijn afgetreden na zware druk van andere directeuren binnen het bedrijf, aldus de krant.

Ebbers, vroeger eigenaar van een aantal motels, richtte WorldCom op in 1983. Hij bouwde de kleine doorverkoper van telefoontikken uit tot een van de grootste telecombedrijven ter wereld en kocht onder andere telecomconcern MCI.

Hij wordt opgevolgd door de huidige financieel directeur van WorldCom, John Sidgmore. De nieuwe bestuursvoorzitter heeft gezegd dat Ebbers de lening zal terugbetalen.