Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit Erfurt waar afgelopen vrijdag een scholier zestien mensen en zichzelf doodschoot. Gesprekken met een 14jarige ooggetuige, de burgemeester en betrokkenen uit de omgeving. Ned.1, 20.30-21.05u.

Het elfde uur. Gasten zijn CDA-lijststrekker Jan Peter Balkenende en minister van BZ Jozias van Aartsen. Ned.1, 21.37-22.20u.

Nederland kiest. Live-debat uit het Haagse café Dudok tussen Gerrit Zalm (VVD) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) over de resultaten van een onderzoek naar de mening van vijftig grote beursgenoteerde ondernemingen over de prestaties van de politiek. Tevens impressies van Koninginnedag in Amsterdam. Ned.3, 22.15-23.22u.

Voor je kiezen. Lijsttrekker van Leefbaar Nederland Fred Teeven wordt op zijn politieke geloofwaardigheid getoetst door een driekoppig panel. Ned.1, 22.20-23.00u.

Villa BvD. Eerste uitzending in verband met de verkiezingen rechtstreeks uit het Kurhaus in Scheveningen met o.a. de burgemeester van Den Haag, W. Deetman, en de cabaretiers Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. 250ste aflevering met o.a. portretten van Ben Olivieira (koning van het uitgaansleven in Rotterdam) en botensloper Ruud Mispel. Ned.3, 20.00-20.28u.

Andere tijden. Over de propagandafilm uit 1956 die de Rijksvoorlichtingsdienst liet maken om de publieke opinie in Amerika te beïnvloeden inzake Papoea Nieuw Guinea. Om te laten zien hoe het vroeger was, werd ook een koppensneltocht in scène gezet. De plaatselijke missionaris vreesde dat de Papoea's deze traditie weer zouden oppakken. Ned.3, 20.28-21.00u.

It's magic time. Derde deel van een 5-delige serie over de ondergang van internetbedrijf MagicMinds. Ned.3, 21.00-21.28u.

Het andere gezicht. Portret van Frans van Vught, sinds 1997 rector van de Universiteit Twente. Hij praat over hoe commercieel een universiteit mag zijn en wat de invloed van het bedrijfsleven op het academisch onderzoek is. Ned.1, 23.00-23.23u.

VPRO's Import: Slaves in paradise. Engelse documentaire over de dertig jaar geleden opgerichte Friedrichshof Commune in Oostenrijk. Meer dan 600 mensen besloten de buitenwereld de rug toe te keren en mee te doen aan een van de grootste sociale en seksuele experimenten uit de historie. Men kon zich uitleven in vrije seks, kunst en therapie. Ned.3, 0.10-1.05u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de halve finale in de Champions League van Bayer Leverkusen tegen Manchester United. Ned.2, 20.25-23.05u.

FILM

True Lies (James Cameron, 1994, VS). Peperdure en nogal ironische actiefilm van de regisseur van o.a. Titanic. Arnold Schwarzenegger is een soort James Bond, zonder dat echtgenote Jamie Lee Curtis daar weet van heeft. Typisch Amerikaanse moraal over gezin en huwelijk. SBS6, 20.30-23.35u., met reclame en Hart van Nederland.

The Faculty (Robert Rodriguez, 1998, VS). Door de scenarist van de Scream-films geschreven sciencefiction-horror verwijst ironisch naar tal van genregenoten.

Gedemotiveerde leerlingen van een highschool versus door dorstige buitenaardse wezens geconfisqueerde leerkrachten, onder wie Famke Janssen. Yorin, 22.15-0.10u., met reclame.

Beckett on film: Rough for Theatre. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.53-0.10u.

Village of the Damned (John Carpenter, 1995, VS). Carpenters remake van gelijknamige Britse griezelfilm (Wolf Rilla, 1960) werd nooit een Nederlands bioscooproulement gegund. Idyllisch Californisch dorpje wordt opgeschrikt door tien gelijktijdig geboren kinderen in wie telepathisch begaafde demonen schuilgaan. Met Christopher Reeve als dokter en Kirstie Alley als wetenschapster. Het minder expliciet gewelddadige origineel werd destijds opgevat als een allegorie over een communistische machtsgreep. BBC1, 0.35-2.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met presentator Koos Postema over zijn boek Terug in de tijd. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété door het Groningse literaire tijdschrift Rottend Staal. Na elven een gesprek met de filosoof Lolle Nauta over zijn bundel Ik denk niet na met verhalen over kwesties in de filosofie. Tot slot Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.