Stilste plek van A'dam: de beurs

De bereikbaarheid van de effectenbeurs in het hartje van Amsterdam. Dat onderwerp zal onder handelaren vanochtend het meest favoriete gespreksonderwerp zijn geweest. De aandelen- en optiemarkten beleven immers een primeur: door de komst van de fusiebeurs Euronext (Parijs, Brussel en Amsterdam) zijn de deuren van Beursplein 5 tijdens Koninginnedag geopend. En morgen, op de Dag van de Arbeid, gesloten. Om het leed wat te verzachten mocht het verplichte jasje-dasje vandaag worden thuisgelaten.

Wat iedereen vreesde, gebeurde vanzelfsprekend. Door een gebrek aan bedrijfsnieuws waren de handelsvolumes lager dan gebruikelijk. Grootste verliezer was het telecombedrijf KPN Qwest dat vanochtend wederom ruim 5 procent inleverde en 0,88 euro noteerde. De recente winstwaarschuwing en de problemen bij moeder Qwest spelen het bedrijf nog steeds parten. De analisten van Credit Suisse First Boston lijken opvallend snel gelijk te krijgen. Twee weken geleden, toen het aandeel nog meer dan 2,50 euro waard was, gaven zij voor KPN Qwest een koersdoel af van 21 eurocent.

De overige fondsen uit de AEX-index bleven in de luwte. ABN Amro was een van de grootste winnaars, plus 0,6 procent tot 21,87 euro. Gisteren moest de bank nog een klein verlies incasseren, hoewel de resultaten over het eerste kwartaal niet tegenvielen. Beleggers hoopten wellicht op een optimistischere prognose. Het Midkap-fonds Laurus won ruim 7 procent tot 1,60 euro, nadat gisteren duidelijk werd dat de redding – tegen gewijzigde voorwaarden – door het Franse Casino doorgaat.

De AEX-index kwam nauwelijks van zijn plaats en stond tegen het middaguur 0,2 procent hoger op 506,3 punten. De minieme verandering was in lijn met andere Europese beurzen. Rond lunchtijd stond de Duitse beurs op een verlies van 0,4 procent (4.986 punten), was de index van Parijs (4.427 punten) nauwelijks van zijn plaats gekomen en stond de Britse FTSE (2.727 punten) licht in de plus.

Wall Street heeft nog steeds last van het heersende pessimisme. Nadat de Dow-Jonesindex vrijdag voor het eerst sinds februari fors onder de 10.000 punten sloot, leverden de aandelenbeurs gisteren opnieuw in. De Dow-Jones sloot bijna een procent lager op 9819 punten. De Nasdaq-index van overwegend technologiefondsen leverde bijna een half procent in.