Speculaties vrijlating Aung San Suu Kyi

Speculaties over de mogelijk snelle opheffing van het huisarrest van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi zijn vandaag toegenomen na de aankondiging door de VN-gezant voor Birma dat ,,iets groots'' staat te gebeuren in het land.

Razali Ismail, die vorige week onderhandelingen heeft gevoerd met het militaire regime in Rangoon, wilde vandaag tegenover journalisten in Maleisië niet zeggen of Suu Kyi daadwerkelijk zal worden vrijgelaten. Wel zei hij op de hoogte te zijn van de inhoud van een ,,belangrijke besluit'' dat de militaire junta mogelijk binnen enkele dagen zal bekendmaken. Behalve de vrijlating van Suu Kyi zou mogelijk ook sprake zijn van de vrijlating van meer politieke gevangenen en een uitbreiding van de politieke vrijheden in het land.

Oppositieleidster Suu Kyi zit al vanaf september 2000 opgesloten in haar woning in de Birmese hoofdstad. Daar heeft ze het merendeel van het afgelopen decennium doorgebracht, afhankelijk van de gratie van het militair regime. Haar vrijlating is een belangrijke eis van de internationale gemeenschap. Europa, de VS en Japan hebben de militaire machthebbers gewaarschuwd dat wanneer geen vooruitgang wordt geboekt na het laatste bezoek van de VN-gezant, Birma verder zal worden geïsoleerd en mogelijk economische sancties opgelegd krijgt.

Ismail, een Maleisische diplomaat, is de afgelopen twee jaar vele keren naar Birma gereisd in een poging de Birmese oppositie en de junta met elkaar te verzoenen. Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en leidster van de oppositiepartij NLD, voert al twaalf jaar lang strijd voor erkenning van de verkiezingsuitslag van 1990. De overweldigende overwinning van haar partij tijdens de parlementsverkiezingen van dat jaar werden door de militaire junta genegeerd en veel politieke tegenstanders werden opgesloten.

Sinds Ismail in opdracht van de VN onderhandelingen in Birma is begonnen, zijn 258 politieke gevangenen vrijgelaten. Meer dan duizend anderen zitten nog vast.