Schröder vreest kloof met burgers

De Duitse bondskanselierSchröder heeft gisteravond gewaarschuwd voor te snelle veranderingen in de Europese Unie. Hij noemde na afloop van overleg met voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie het risico van een kloof tussen de Europese integratie en de Europese burgers. Deze zou volgens hem bewegingen kunnen stimuleren die terug willen naar een uitsluitend nationale politiek.

,,In Frankrijk heeft bijna 20 procent van de kiezers gekozen voor een duidelijk anti-Europese politiek'', waarschuwde Schröder, die verwees naar het succes van de extreem-rechtse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen. Schröder was naar Brussel gekomen om zijn kritiek op de Europese Commissie toe te lichten. Hij verwijt de Commissie een gebrek aan eensgezind beleid. De Commissie zou ook te weinig rekening houden met speciale problemen van EU-lidstaten.

Het gesprek vond plaats tijdens een diner in een exclusief Brussels restaurant. Schröder was vergezeld van een medewerker. Prodi had de Eurocommissarissen Mario Monti (Mededinging), Frits Bolkestein (Interne Markt), Erkki Liikanen (Ondernemingen) en Margot Wallström (Milieu) meegenomen. Schröder vroeg de Commissie om een soort vroeg waarschuwingssysteem te organiseren. Daardoor is overleg met de regeringen van EU-lidstaten mogelijk voordat de Commissie besluiten neemt over zaken die gevolgen hebben voor de kwaliteit van het leven.

Prodi zei echter tegen Schröder dat Duitsland geen speciale behandeling in Brussel kan verwachten omdat het de grootste EU-lidstaat is en de grootste netto bijdrage aan de EU-kas levert. Hij wees de kanselier ook op het feit dat de Europese wetgeving niet door de Commissie, maar door de regeringen van de EU-lidstaten en het Europees Parlement wordt gemaakt.