Recordverlies van 17 mld voor Vivendi

Het Franse mediaconcern Vivendi heeft over het eerste kwartaal een recordverlies geleden van 17 miljard euro. Oorzaak is de afboeking van exact hetzelfde bedrag aan betaalde goodwill bij eerdere overnames.

Vivendi is behalve in Parijs ook op de beurs van New York genoteerd, en volgens de nieuwe Amerikaanse boekhoudregels moet op de goodwill, de overnamepremie, onmiddellijk worden afgeschreven indien de marktwaarde van de overgenomen activiteiten aantoonbaar is verminderd. Vivendi heeft in de afgelopen tijd voor 100 miljard dollar aan overnames gepleegd.

Wordt deze buitengewone last van 17 miljard euro buiten beschouwing gelaten dan heeft Vivendi in het jongste kwartaal een winst geboekt van 51 miljoen dollar. De omzet steeg met 17 procent tot 13,2 miljard euro.

Vorige week woensdag, tijdens een tumultueuze aandeelhoudersvergadering, maakte Vivendi-voorzitter J.M. Messier al de operationele resulaten bekend van de media-activiteiten. Nu zijn de volledige kwartaalcijfers bekendgemaakt. De media-activiteiten, het grootste deel van Vivendi, maakte een winst van 436 miljoen euro.

Volgens Messier kampt Vivendi met ,,erg moeilijke economische omstandigheden en is de markt erg onzeker''. ,,Aan de andere kant hebben we marktaandeel gewonnen, onze schuld verder gereduceerd en werpen synergieprogramma's vruchten af.''

Vivendi heeft voor 3 juni een nieuwe aandeelhoudersveragdering uitgeschreven. Volgens het mediabedrijf heeft afgelopen woensdag fraude plaatsgevonden tijdens het stemmen over voorstellen van de raad van bestuur. De aandeelhouders gebruikten elektronische stemapparatuur. Volgens Vivendi hebben hackers het stemsysteem gesaboteerd.

Franse aandeelhouders betwijfelen echter de fraude. Zij zeggen juridische stappen te beramen tegen Vivendi omdat Messier niet zomaar een aandeelhoudersvergadering ongeldig kan verklaren.

Op de vergadering werd een omstreden optieplan door de beleggers weggestemd. Het optierecht op de aandelen omvat 5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Messier verklaarde meermalen dat het verstrekken van grote hoeveelheden opties noodzakelijk is om toptalent uit de media-industrie aan te trekken. Een grote groep aandeelhouders en werknemers van Vivendi roept al enige tijd om het vertrek van Messier.

breaking views pagina 15