PKK toch op Europese lijst terroristische organisaties

Nederland stemt deze week in met plaatsing van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op de Europese lijst van terroristische organisaties. Daardoor worden financiële tegoeden van de PKK bevroren en mogen er geen financiële transacties meer worden verricht.

Een formeel `studievoorbehoud' waarmee Nederland sinds vorig najaar plaatsing op die lijst van de Europese Unie voorkwam, wordt opgeheven. Dit bevestigen diplomatieke bronnen in Brussel.

De vijftien EU-ambassadeurs in Brussel werden het gisteren eens over een nieuwe EU-lijst van terroristische organisaties, inclusief de PKK. Deze zal naar verwachting donderdag worden gepubliceerd. Het wachten is vooral op Zweden, waar het parlement de lijst nog moet goedkeuren. Naar verwachting zal dat zijn gebeurd tegen de tijd dat de periodieke top tussen de EU en de VS donderdag begint.

Nederland heeft sinds afgelopen najaar in EU-verband plaatsing van de PKK op die lijst geblokkeerd, omdat de organisatie in Nederland legaal zou opereren. Eind vorig jaar voorkwam Nederland dat de PKK op de toen gepubliceerde lijst terechtkwam. Sindsdien is de druk vanuit Turkije en de Verenigde Staten op Den Haag groot om toch in te stemmen met plaatsing van de PKK op de lijst.

Volgens minister De Vries (Binnenlandse Zaken) heeft de PKK weliswaar een terroristisch verleden, zeker in Turkije, maar mag de organisatie in Nederland de vrijheid van vereniging en meningsuiting uitoefenen. ,,Zolang de PKK zich maar aan de Nederlandse wetten houdt'', aldus De Vries. Anders dan in Turkije en Duitsland wordt de PKK in Nederland dan ook niet officieel verboden.

Nederland kan volgens diplomatieke kringen in Brussel met plaatsing op de EU-lijst instemmen omdat het in de praktijk nauwelijks gevolgen heeft. De PKK en aanverwante organisaties hebben dit besluit allang zien aankomen en hun rekeningen en banktegoeden leeggehaald. Inmiddels heeft de PKK zijn naam veranderd in Congres van Vrijheid en Democratie in Koerdistan (KADEK), die naar verwachting ook op de EU-lijst zal worden opgenomen.

Politiek Den Haag reageert verdeeld op het PKK-besluit. VVD en CDA zijn al langer voorstander van plaatsing op de EU-lijst. GroenLinks-fractiewoordvoerser Halsema noemt de plaatsing ,,een modieus besluit over een beweging die zich ontwikkelt tot een democratische organisatie. Dit besluit is de eerste stap naar de kwalificatie dat de PKK een terroristische organisatie is.'' Van Oven (PvdA) is ,,verbaasd'', maar hij onthoudt zich verder van commentaar totdat de definitieve lijst is gepubliceerd.