Pas op voor stemrecht aan zestienjarigen

Stemrecht voor jongeren vanaf zestien jaar? Spreker in de zaal tijdens het Verkiezingsjeugddebat, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad moest er niet aan dénken. Jongeren van die leeftijd zijn speelbal voor demagogische krachten. ,,Niet voor niets is het juist die leeftijdscategorie waar de commercie zoveel in investeert.''

Zijn buurman, ook fervent tegenstander drukte het nog pregnanter uit: ,,Straks gaat Pim Fortuyn condooms uitdelen met zijn naam erop, heeft-ie er wéér drie zetels bij.''

Het Dr. F.H. de Bruyne Lyceum in Utrecht was gisteren forum voor het verkiezingsdebat voor middelbare scholieren. Zelden gaven zoveel politici in campagnetijd acte de présence op een verkiezingsforum waar, bij gebrek aan stemrecht, nauwelijks electoraat aanwezig was. Achter de tafel: de ministers Jorritsma (VVD) en Van Boxtel (D66), Tweede Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven (PvdA), de Kamerleden Van Bommel (SP), Van der Hoeven (CDA), Van der Vlies (SGP), en de kandidaat-Kamerleden Veling (ChristenUnie) en Teeven (Leefbaar Nederland).

De Nationale Jeugdraad had laten onderzoeken of verlaging van de leeftijdsgrens haalbaar en wenselijk was. En het antwoord luidde 'ja'. In andere landen waar zestienjarigen mogen stemmen, was de opkomst goed, in ieder geval vergelijkbaar met die van de groep kiezers tussen de achttien en de dertig, kregen de aanwezige politici te horen.

Maar achter de tafel waren de meningen verdeeld. Jorritsma was in ieder geval niet voor. Stemrecht hoort bij meerderjarigheid, hield ze de zaal voor. Volgens Van der Vlies moesten jongeren onbekommerd politiek actief kunnen zijn. GroenLinks, SP, D66 en PvdA waren voor. Van Nieuwenhoven vond het onderwerp zelfs een referendum waard. ,,Ik heb jarenlang het nationaal jeugddebat in de Tweede Kamer gevolgd en jongeren konden het bewindslieden behoorlijk moeilijk maken. Waarom zouden ze dan ook niet kunnen mee stemmen?''

Stemrecht, maar ook jongerenhuisvesting en het softdrugsbeleid hield de zaal bezig. Waarom er geen feitelijke voorlichtingscampagne kon komen over wat er binnen het Nederlandse softdrugsbeleid wel en niet mag. Want het beleid is zo onduidelijk. ,,Een gerichte campagne kan er voor zorgen dat jongeren veel minder snel in aanraking komen met justitie'', aldus één van de jongeren. Jorritsma vond dat voorstel maar niets. Via internet is volgens haar uitvoerig te vinden wat het Nederlandse softdrugsbeleid behelst en voor wie het nog niet wist, gaf ze in staccato een korte samenvatting: ,,Je mag maximaal vijf gram in bezit hebben en verder helemaal niets.''

Terwijl het in de aula ging over normen en waarden en rechten voor jongeren, trok buiten de dienstauto van minister Van Boxtel onder scholieren veel bekijks. Niet vanwege het moderne BMW-design, maar omdat Van Boxtels chauffeur de auto pontificaal fout geparkeerd had op de stoep voor de hoofdingang van het lyceum. ,,En maar drammen over handhaven en nooit meer gedogen'', bitste een scholier tegen de chauffeur.