Oppositie Moldavië staakt dagelijkse demonstraties

De Moldavische oppositie staakt na bijna vier maanden haar dagelijkse demonstraties tegen de communistische regering. Ze stemt – net als de regerende communisten – in met een reeks aanbevelingen van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE).

Het compromis maakt een eind aan vier maanden van groeiende spanning. De christen-democratische oppositie begon op 9 januari haar dagelijke protestbetogingen in de hoofdstad Chisinau uit protest tegen de invoering van het Russisch als verplicht leervak op school en de invoering van een nieuw geschiedenisboek op de scholen waarin de oude sovjet-lezing van de Moldavische geschiedenis in ere werd hersteld.

In februari trok de regering beide maatregelen in, maar de oppositie zette de betogingen voort: nu eiste ze het aftreden van de regering, de president en het parlement. Ze werd nog aangemoedigd toen vorige maand een van de leiders van de christen-democratische partij, de parlementariër Vlad Cubreacov, spoorloos verdween. Van hem ontbreekt nog elk spoor.

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa zette vorige week haar conclusies op een rij. De radicalisering van het politieke klimaat werd gevaarlijk genoemd voor de stabiliteit in Moldavië. De dagelijkse betogingen tegen de gekozen leiders van het land zijn volgens de PACE ,,ondemocratisch'', maar de communistische partij van haar kant werd ,,rigide'' genoemd. Regering en oppositie werden opgeroepen tot een dialoog. De oppositie moet een eind maken aan de betogingen, de regering moet van haar kant het leerplan op de scholen ongemoeid laten, afzien van het plan het Russisch tot tweede officiële taal te maken, juridische acties tegen oppositionele parlementariërs staken en ,,lacunes'' in wetgeving over de status van parlementariërs en het functioneren van radio en televisie verwijderen. Journalisten bij de staatsradio en -televisie hadden geklaagd over censuur. Tenslotte moet de Moldavische regering van de Raad van Europa per 31 juli (pro-Roemeense) de Bessarabische Metropolitaanse Kerk registreren, zoals al eerder was geëist door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Blijft de regering in gebreke, dan volgen sancties.

Zowel oppositieleider Iurie Rosca als communistenleider Victor Stepaniuc was tevreden over de aanbevelingen. Rosca kondigde gisteren de stopzetting van de demonstraties aan. ,,De PACE heeft al onze aanbevelingen overgenomen. We stoppen onze acties en verwachten van de regering dat ze alle beloften inlost.'' Stepaniuc zei dat `Europa' zich bewust is geworden van de crisis in Moldavië en van het feit dat die niet door de huidige regering is veroorzaakt. Verder was de regering minder zwaar veroordeeld ,,dan de oppositie had gehoopt''. Tevreden was hij ook omdat de Wereldbank en het IMF zijn opgeroepen ,,naar Moldavië terug te keren''.