Opnieuw een bank weg uit Nederland

De Duitse zakenbank Metzler staakt haar activiteiten in Nederland. De vestiging in Amsterdam, die vier jaar geleden werd geopend, wordt gesloten.

Het is de tweede buitenlandse bank in korte tijd die zich terugtrekt uit Nederland. De Brits-Aziatische bank HSBC sloot eerder dit jaar haar aandelenhandel in Amsterdam. Bij Metzler werken circa twintig mensen. De bank richtte zich in Nederland volledig op professionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. De bank startte destijds door een volledig team van het toenmalige Barclays de Zoete Wedd over te nemen.

Alle effectenbanken kampen momenteel met het zwakke beursklimaat. Ook Nederlandse banken krimpen hun effectenactiviteiten in. Friesland Bank Securities gaat eenvijfde van de arbeidsplaatsen in Amsterdam schrappen. De effectenafdeling bestaat voor een belangrijk deel uit voormalige personeelsleden van Bank Bangert Pontier (BBP). Bij de clickfonds-affaire raakte de bank in opspraak en lijfde Friesland Bank BBP in.

Dexia Bank Nederland, het moederbedrijf van de zakenbanken Kempen en Labouchere, kondigde een maand geleden aan dat eenderde van de banen verdwijnt. Tussen de 350 en 400 banen zullen worden geschrapt, voornamelijk bij Bank Labouchere. Dexia stopt met beleggingsadvies aan particulieren, en gaat zich concentreren op vermogensbeheer. De beleggingsadviespraktijk van Labouchere is een aantal keer negatief in het nieuws gekomen, nadat bekend werd dat `gedupeerde' particuliere beleggers rechtszaken tegen de bank hadden aangespannen. Ook zullen arbeidsplaatsen vervallen bij het Labouchere-onderdeel financial products, dat onder meer Legio Lease aan de man brengt. Legio Lease ligt de laatste tijd eveneens onder vuur. Naast een recente vernietigende uitspraak van de klachtencommissie van de beurs doet toezichthouder Autoriteit Financiële Markten onderzoek.