Nieuwe prijs voor jonge architecten

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft een nieuwe, tweejaarlijkse prijs ingesteld, de NAi Prijs, voor het beste gebouw van een jonge architect in Nederland. Daaraan is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een publiekspresentatie, in de vorm van een tentoonstelling, symposium of debattenreeks.

De jury kan kiezen uit 147 projecten – bruggen, woonhuizen, restaurants, kantoren, fietsenstallingen, tijdelijke paviljoens – die in de afgelopen twee jaar zijn gerealiseerd door een in Nederland gevestigde architect die niet ouder is dan 40. Dit hoge aantal bevestigt de reputatie van Nederland als een land waar jonge architecten veel kansen krijgen. ,,Nederland onderscheidt zich hiermee sterk van andere landen, hetgeen in het buitenland vaak meer opzien baart dan in Nederland zelf'', aldus het NAi.

In eerste instantie worden vijf projecten genomineerd die in september worden gepresenteerd op de achtste Architectuur Biënnale in Venetië, waar het NAi de Nederlandse inzending organiseert; de winnaar wordt in december bekend gemaakt. Doel van de prijs is om een breed publiek kennis te laten maken met de Nederlandse bouwpraktijk en om de archieven te verwerven van recente hoogtepunten. Het winnende ontwerp wordt dan ook in de collectie van het NAi opgenomen.

In de jury van de eerste NAi prijs zitten Janny Rodermond (hoofdredacteur van De Architect), Adri Duivesteijn (Kamerlid PvdA), Frederic Migayrou (Centre Pompidou), Robert Stern (Amerikaanse architect) Kees van der Hoeven (voorzitter Bond van Nederlandse Architecten) en als voorzitter NAi-directeur Aaron Betsky.

Het NAi heeft ook een plaquette laten ontwerpen die op gebouwen kan worden bevestigd, met daarop de namen van gebouw, architect, opdrachtgever, aannemer en het bouwjaar. De plaquette, van aluminium gemaakt naar een ontwerp van Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reinoud Homan, wordt gepresenteerd op de Dag van de Architectuur, dit jaar op 29 juni. De eerste wordt bevestigd aan het NAi zelf, dat in 1993 is gebouwd naar een ontwerp van Jo Coenen, momenteel Rijksbouwmeester. Het Deutsche Architektur Museum in Frankfurt heeft het initiatief overgenomen en zal hetzelfde ontwerp in Duitsland gebruiken.

Het Getty Center in Los Angeles heeft het NAi onlangs een subsidie van 200.000 euro toegekend voor de inventarisatie van het enorme archief van de architect P.J.H. Cuypers (1827-1921), ontwerper van het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en kasteel De Haar in Haarzuilens. De inventarisatie van de ruim zesduizend tekeningen en honderden foto's en geschreven documenten over De Haar begint volgend jaar en moet klaar zijn voor de grote overzichtstentoonstelling over Cuypers in 2006. Cuypers en zijn zoon werkten ruim veertig jaar aan het kasteel, waar ze álles aan ontwierpen, van de gevels tot en met de meubels, het behang, het servies en zelfs kleding voor het personeel.