Netelenbos

Minister Netelenbos voelt zich als `sterke vrouw' het slachtoffer van het machismo in de Nederlandse politiek (NRC Handelsblad, 25 april). Maar was zij werkelijk zo'n sterk bestuurder?

Als staatssecretaris was haar voornaamse wapenfeit de invoering van het studiehuis – iedereen weet intussen wat een `revolutionair succes' dat geworden is. Begin van dit jaar heeft de hele Kamer toegegeven dat het studiehuis ,,niet goed doordacht'' was – maar waar bleven de excuses van de persoon die de plannen door de Kamer had gejaagd? Die arme Adelmund mocht het puin ruimen.

Als minister kwam Netelenbos al snel met weer een ander leuk idee: het rekeningrijden (na kostbare experimenten gelukkig nooit meer iets van gehoord).

Dat ze zich pas in haar laatste jaar als minister werkelijk met de NS-ellende ging bemoeien, getuigt ook niet van scherpziend leiderschap.

Wanneer Netelenbos een slachtoffer is, dan vooral van haar eigen onbekwaamheid. Zij zou er beter aan doen enig begrip te tonen voor de slachtoffers van haar eigen beleid, de tienduizenden middelbare scholieren bijvoorbeeld, die haar studiehuis moesten (en nog steeds moeten) doorlopen.