Mega-chipfusie afgeblazen

De directie van de Zuid-Koreaanse chipproducent Hynix heeft de overname door de Amerikaanse branchegenoot Micron Technology verworpen. Dit heeft het Zuid-Koreaanse concern vanochtend bekendgemaakt. Vorige week bereikte Hynix een principe-akkoord met Micron voor een bedrag van 3,8 miljard dollar (4,3 miljard euro). Als de fusie was doorgegaan was Micron in één klap de grootste leverancier geworden van geheugenchips, met een wereldmarktaandeel van 33 procent. Micron, dat nu al op de wereldmarkt een aandeel heeft van 19 procent, zou daarmee de huidige marktleider Samsung (27 procent) hebben verdrongen.

Micron en Hynix hebben een half jaar onderhandeld over de overname, die op veel verzet stuitte. Niet alleen de vakbonden bij Hynix lagen dwars, ook de monopolietoezichthouders in Europa en de Verenigde Staten moesten nog toestemming geven voor de overname. Bovendien stonden de schuldeisers van het noodlijdende Hynix niet te trappelen van enthousiasme. De overname zou door Micron worden betaald in aandelen, waardoor er geen geld bij Hynix zou binnenkomen.

Niettemin waren de Amerikanen erg gebrand op een overname van Hynix. De prijzen van chips zijn het afgelopen jaar sterk gedaald. In de overname zag Micron een ideaal instrument om de prijzen van geheugenchips weer omhoog te krijgen. Hynix denkt echter ook zonder Micron te kunnen overleven. De beslissing om de fusie af te blazen werd unaniem genomen door de raad van bestuur. Buitenstaanders betwijfelen dat echter. Want Hynix-topman Park Chong Sup verklaarde vanochtend na de mislukte deal onmiddellijk te zullen aftreden.