Marx leeft nog altijd

Marx is niet dood, hij leeft. En nog wel in de PvdA waar partijleider Kok enkele jaren geleden het socialisme als ideologie de deur uitzette. In een klein hoekje leeft Marx in de PvdA, dat wel. Klaas Meijer, die vorig jaar al opviel omdat hij op PvdA-congressen, een stand had ingericht met werken van Marx, Engels en andere overschotten van de voormalige CPN-uitgeverij Pegasus, is nu een heus Marx Spinoza Instituut begonnen. De voornaamste uiting daarvan is voorshands een internet-nieuwsbrief.

De opzet van het nieuwe bulletin is breed, zoals blijkt uit de in de nieuwsbrief opgenomen lezing van R. Kuiper, directeur van het Wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie over christelijk verzet tegen het staatsdenken. Maar over het algemeen poogt het Marx-Spinoza-Instituut toch bij te dragen aan radicaal-linkse gedachtenvorming, met onder andere een stuk van Hans Feddema over de ,,VS als nucleaire schurkenstaat''.

Het instituut wordt vooralsnog niet gesteund door de PvdA zelf, maar wel door de Jonge Socialisten (jeugdbeweging binnen de PvdA), afdeling Rijnmond en Dwars, de jeugdbeweging van GroenLinks.