Kritiek op benoeming Van Kemenade

Premier Kok had voormalig commissaris van de koningin in Noord-Holland Van Kemenade onlangs niet mogen benoemen tot Minister van Staat. PvdA-voorzitter Ruud Koole zegt deze week in een interview met Nieuwe Revu dat Van Kemenade die benoeming niet verdient wegens de twijfels over het onderzoek dat onder zijn leiding is verricht naar het achterhouden van informatie door de landmachttop over Srebrenica. Koole: ,,Natuurlijk heeft hij recht op wederhoor, maar vooralsnog zeg ik: Minister van Staat is een positie die alleen de hele groten verdienen.''

Van Kemenade noemde de uitspraak van Koole vanochtend in een reactie ,,weinig doordacht''. ,,Ik heb die titel niet gekregen vanwege dat rapport maar vanwege mijn verdiensten gedurende dertig jaar voor het openbaar bestuur.''

Het onlangs verschenen rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie naar het Srebrenica-drama in 1995 concludeert onder meer dat het onderzoek van Van Kemenade slecht was. Koole: ,,Kok wist dat het onderzoek van het NIOD ook zou ingaan op het onderzoek van Van Kemenade. Positief of negatief. Met de wijsheid die we achteraf hebben, concludeer ik: Kok had moeten wachten.''

Koole beaamt dat ,,zaken zoals deze het beeld van een ons-kent-ons-cultuur versterken''.

De PvdA-voorzitter heeft ook lichte kritiek op lijsttrekker Melkert. Als het gaat om het verwoorden van het gedachtegoed van de PvdA, vindt Koole dat Melkert ,,goed bezig is, maar dat het nog niet lukt. Althans, bij de kiezer komt het onvoldoende over. Ad moet onze sociaal-democratische ideeën beter, scherper verwoorden. Dan bied je de kiezers een heldere keuze. Zo win je stemmen.'' Volgens Koole is Melkert inhoudelijk het sterkst. Hij heeft ,,enorme waardering'' voor de kennis van zaken en de ,,enorme werkkracht'' van de lijsttrekker die hij verder omschrijft als stressbestendig en ,,een begaafd tacticus''. Minder sterk vind Koole Melkert op tv. ,,Hij spettert niet van het scherm. Geeft hij ook toe. Je zou het wel eens willen, maar hij is geen popie jopie.[...]Ad mag wat losser zijn.''