Koninginnedag in Drenthe, jaar na mkz

Met een jaar uitstel door de mkz-crisis bezocht koningin Beatrix vandaag Meppel en Hoogeveen. Prinses Máxima volgde haar op de voet.

Opluchting in Drenthe: Koninginnedag is doorgegaan. Vorig jaar bleek een jaar voorbereiding op het laatste moment voor niets. Het koninklijk bezoek aan Hoogeveen en Meppel werd afgelast wegens de mond- en klauwzeercrisis, uit angst dat de veeziekte zich via het publiek verder zou verspreiden. ,,Mijn dochter Esther had vorig jaar al een briefje aan de burgemeester geschreven dat ze vooraan wilde staan', zegt een vrouw met een blonde vlecht en een videocamera, die staat te wachten bij de Nederlands-hervormde kerk in Hoogeveen. ,,Ze was toen pas zes. Straks mag ze een bloemetje geven aan Máxima.'

Onder dreigende wolkenluchten landden rond half tien vanmorgen de koninklijke gasten op het vliegveld van Hoogeveen waar zij werden ontvangen door commissaris van de koningin Ter Beek. Naast koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima bestond het gezelschap traditiegetrouw uit prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven en een stoet prinsen en prinsessen. Niet meegekomen zijn prinses Annette en prins Bernhard jr. die begin mei hun eerste kind verwachten.

Prins Claus verblijft nog steeds in het Academisch Medisch Centrum, waar hij sinds 11 maart is behandeld voor onder meer longembolieën en een hartritmestoornis. Na enige weken op de intensive care verblijft hij nu op een gewone ziekenhuiskamer. Beatrix zou hem daar bezoeken na afloop van de viering in Drenthe.

Ook haar moeder Juliana bezoekt ze, op paleis Soestdijk. Prinses Juliana is vandaag 93 jaar geworden.

Als de koningin, gekleed in een donkerblauwe mantel en een hoed met een lichtblauwe rand, de koninklijke bus uitstapt gaat er een gejuich op in Hoogeveen. Máxima, in een okergeel pakje met crèmekleurige hoed, stapt met Willem-Alexander als derde uit na Margriet en Pieter. Bij de wandeling door de stad blijft zij steeds dicht in de buurt van de koningin, telkens een paar passen achter haar. Ze gaat nauwelijks het publiek in, in tegenstelling tot Constantijn en de hoogzwangere Laurentien, in donkerblauw broekpak met wijde pijpen en met een bonbonstrik in het haar. Innig gearmd schudden zij overal handen. Laurentien aait een oudere man uit het publiek over zijn hand en Constantijn zet haar op de foto met mensen uit het publiek. Willem-Alexander verliest Máxima af en toe even uit het oog en spoedt zich dan weer achter haar aan.

De afgelasting vorig jaar was voor de twee gemeenten een strop van respectievelijk 150.000 en 200.000 gulden. Een annuleringsverzekering dekte de schade niet. De gemeenten hebben zich dit jaar niet opnieuw tegen afgelasting verzekerd. Risico's als het overlijden van een der leden van de koninklijke familie bleken onverzekerbaar. [vervolg KONINGINNEDAG: pagina 3]

KONINGINNEDAG

Alles is gepland, tot aan de lengte van de bootjes toe

[vervolg van pagina 1]Een worst case scenario hadden de organisatoren dit jaar niet gemaakt, zelfs niet nu prins Claus in het ziekenhuis ligt. Wel werden de contracten voor Koninginnedag ditmaal zo laat mogelijk ondertekend.

Twee zussen van middelbare leeftijd uit Hardenberg zijn al om zes uur opgestaan om in Hoogeveen een plaatsje bij de dranghekken te bemachtigen. Ze behoren tot de vaste oranje-aanhang. ,,Ik heb de koningin ook al eens gezien in Hardenberg en Máxima twee keer in Gouda en Zwolle', zegt de een. Ze zijn boos omdat de hekken zijn verzet ten behoeve van de pers, zodat zij niet meer vooraan stonden.

In de Nederlandse Hervormde kerk wordt het gezelschap toegezongen door twee mannenkoren. In de kerkbanken zitten gedecoreerden en ouderen uit verzorgingstehuizen onder wie de oudste inwoonster van Nederland, de 111-jarige mevrouw Van Andel, die de koningin na de afgelasting van vorig jaar thuis heeft mogen bezoeken.

Verderop op de route voeren mensen uit de omgeving van Hoogenveen oude ambachten uit, zoals het plakken van wol op schilderijen. De Koninginnedagprogramma's in Hoogeveen en Meppel, waarvoor de gemeentebesturen ieder 250.000 euro hebben uitgetrokken, zijn in grote lijnen gelijk aan die van vorig jaar. Ook de routes die waren uitgestippeld zijn niet veranderd. Na de `generale repetitie' van vorig jaar hebben de gemeenten wel wat extra veiligheidsmaatregelen genomen. In beide gemeenten is het centrum hermetisch afgesloten voor het verkeer. Aan de randen van de steden zijn tienduizenden extra parkeerplaatsen. Meppel heeft bovendien voor één dag de status van Intercity-station, waardoor alle treinen op het traject er stoppen.

De verkeersveiligheid in de binnenstad wordt bewaakt door vrijwilligers die hiervoor acht euro per uur, een verzekering, lunchpakket, badge en schrijfgerei ontvangen. Ze mogen zelfs boetes uitdelen. In Meppel zijn ook vaartuigen even niet welkom in de binnenstad. Daar is een boottocht voor de koninklijke familie gepland. De afmetingen van de boten, de waterstanden en de kadehoogtes zijn van tevoren door de Rijksvoorlichtingsdienst geïnspecteerd. Reeds lang van tevoren is de `bootschikking' bekend: in het klassieke marineschip dat voorop gaat, een zogeheten B2 uit 1958, zitten de koningin en het kroonprinselijk paar, in tweede sloep dienen de andere prinsen en prinsessen plaats te nemen en achteraan varen volgens protocol hofhouding en beveiligingspersoneel.

De stalen Zuiderbrug, waarlangs het tochtje voert, is speciaal voor deze gelegenheid vliegensvlug gerestaureerd. Aanleggen langs de route is vandaag niet toegestaan en meevaren in een rubberbootje is helemaal ten strengste verboden. Het publiek dient de vorstin uitsluitend in speciaal daarvoor gereserveerde vakken langs de grachten toe te wuiven.

Ook winkeliers en horeca moeten vandaag rekening houden met forse beperkingen. Winkeluitstallingen en terrasjes langs de route worden verwijderd, alcohol schenken is tijdens het bezoek van de koningin not done en consumpties die wel toegestaan zijn, moeten geserveerd worden in plastic bekers.

Onderweg is bijna geen spandoek te zien. Twee borden: `Waar blijft de ooievaar', wat studentikoze jongeren uit het raam van een woonhuis en `Máxima zal ik jou de hunebedden laten zien' aan een woonhuis boven een winkel.

Om elf uur verlaat de koninklijke bus Hoogeveen, om naar Meppel te rijden, waar burgemeester Den Oudsten klaarstaat om het gezelschap rond te leiden. De tocht door Hoogeveen eindigde met het afschieten van oranje carbid-ballen.

De knallen zijn zo hard dat zelfs de politie even gealarmeerd is. Een persfotograaf wordt op zijn hoofd geraakt. ,,Ik wist ervan maar je denkt toch even aan een aanslag', zegt een vrouwelijke agent.

    • Claudia Kammer