Koerden vs Bagdad

Koerdische autoriteiten weigeren in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers uit Centraal-Irak op te nemen (NRC Handelsblad, 24 april). Die weigering is historisch gezien goed te verklaren. In 1919 werd Irak een Brits mandaatgebied, dat in 1937 onafhankelijk werd. Tegen hun zin in kwamen de Koerden, etnisch gezien nauwelijks verwant aan de Arabieren, onder het gezag van Bagdad te staan. Een opstand van de Koerden werd met behulp van luchtaanvallen door de Britten bloedig neergeslagen.Tijdens het bewind van de huidige Irakese dictator Saddam Hussein werden de Koerden opnieuw slachtoffer van luchtaanvallen. Het huidige wantrouwen van de Koerden jegens Bagdad is derhalve goed te verklaren. Bovendien is de Koerdische angst dat zich onder vluchtelingen uit Centraal-Irak spionnen van Saddam Hussein kunnen bevinden, bepaald niet ongegrond.

    • Koos Nuninga