Kamervragen over euthanasiepraktijk

De Tweede Kamerfracties van alle politieke gezindten hebben verontrust gereageerd op berichtgeving in deze krant dat euthanasieverlening door medisch specialisten in ziekenhuizen vaak tekort schiet. D66, ChristenUnie en PvdA willen vandaag nog aan minister Borst (Volksgezondheid) vragen hoe ,,het gesignaleerde gebrek aan zorgvuldigheid'' moet worden opgelost.

Internist-oncoloog J. Douma, lid van een van de vijf regionale toetsingscommissies die controleren of gemelde euthanasie volgens de regels is verlopen, liet gisteren weten zich ,,ernstige zorgen'' te maken over de wijze waarop euthanasie in ziekenhuizen wordt uitgevoerd.

Uit zijn verhaal, en dat van andere specialisten en verpleegkundigen die betrokken zijn bij euthanasie in ziekenhuizen, blijkt dat weinig specialisten voldoende kennis en ervaring in huis hebben om euthanasieverzoeken van patiënten goed te kunnen beoordelen en begeleiden.

Ook is de verplichte second opinion dikwijls onvoldoende onafhankelijk, doordat specialisten hiervoor een directe collega inzetten.

De ChristenUnie laat weten ,,buitengewoon verontrust'' te zijn en bepleit aanscherping van de regels. Artsen zouden voortaan bij elk gemeld euthanasiegeval mondeling verantwoording moeten afleggen aan een van de vijf regionale toetsingscommissies.

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst (KNMG) diende enkele maanden geleden een subsidie-aanvraag in bij minister Borst van Volksgezondheid om de komende drie jaar 120 specialisten op te leiden tot SCEN-arts (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland). Dit gebeurde de afgelopen jaren al met huisartsen. Volgens de VVD moet de minister ,,ruimhartig'' omgaan met subsidieverlening.

De PvdA zei vanochtend ,,te willen weten waarom de scholing van specialisten tot euthanasieconsulent pas nu aan de orde komt. De euthanasiewet is al een jaar geleden goedgekeurd.''

D66, CDA en VVD dringen aan op spoedige subsidieverlening voor scholing over euthanasie van specialisten. GroenLinks was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.