Israël houdt missie naar Jenin tegen

Israël heeft vanochtend ondanks groeiende internationale druk besloten de komst van een VN-missie naar het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin tegen te houden. Het Israëlische kabinet sprak vanochtend zijn veto over de missie uit.

,,Israël heeft een aantal belangrijke voorwaarden gesteld zodat de VN een eerlijke beoordeling van de gebeurtenissen in Jenin kunnen geven. Maar zolang daar niet aan is voldaan is er geen mogelijkheid de missie door te zetten'', aldus een verklaring van het kabinet op Radio Israël. Onduidelijk is nog welke voorwaarden worden bedoeld. Israël zou in ieder geval eisen dat het team meer militaire en terrorisme-experts bevat.

In een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, stelde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, gisteren dat Israël wil dat de conclusies van de VN over de gebeurtenissen alleen worden gepresenteerd als ,,bevindingen'' en niet als ,,observatie''. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zei gisteren dat het ,,zeer dringend'' is de missie de gebeurtenissen in Jenin te laten onderzoeken. Annan zei dat dat de enige manier is om ,,alle geruchten en beschuldigingen achter ons te laten''.

De VN-missie zou aanvankelijk afgelopen zaterdag aankomen. Het team, dat in Genève wacht op de Israëlische toestemming, moet duidelijkheid verschaffen over de recente gebeurtenissen in het vluchtelingenkamp. Volgens de Palestijnen is eerder deze maand in Jenin een bloedbad aangericht tijdens de Israëlische militaire operatie tegen Palestijnse terreur.

Ook met betrekking tot het teruggeven van bewegingsvrijheid aan de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft Israël een stap teruggezet. Radio Israël meldde op gezag van politieke bronnen dat Sharon de VS niet heeft beloofd dat Arafat naar keuze buiten de Palestijnse gebieden kan reizen. Volgens het bericht zal Israël zijn grenzen voor hem sluiten als tijdens een verblijf van Arafat in het buitenland Palestijnse aanslagen worden gepleegd.

Indien Israël deze lijn aanhoudt, betekent het dat een door de radicale islamitische beweging Hamas uitgevoerde aanslag Arafat tot balling kan maken.

Israël is vanochtend opnieuw een aantal Palestijnse dorpen binnengevallen. In Shawara, bij Bethlehem, werd een onbekend aantal mensen gearresteerd. Vannacht voerden Israëlische troepen een operatie uit in een Palestijns vluchtelingenkamp bij Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten