Is Vivendi het slachtoffer van hackers?

Net op het moment dat alles weer rustig leek bij het Franse mediaconcern Vivendi, kondigt het volgende tumult zich alweer aan.

Volgens topman Jean-Marie Messier hebben hackers het niet alleen gemunt op de muziek van het bedrijf, maar ook op de aandeelhoudersvergadering. Op die van afgelopen week werden twee resoluties weggestemd, waaronder een controversiële optieregeling voor het management. Messier zegt dat er is geknoeid met het elektronisch stemsysteem en dat het bestuur daarom een nieuwe vergadering zal uitschrijven.

Als er inderdaad hackers in het spel zijn geweest, is een herstemming noodzakelijk. Maar daarover mogen niet alleen Messier of zijn bestuur beslissen; dat is een zaak voor de rechter. Hoewel Vivendi een klacht heeft ingediend tegen de anonieme hacker(s), heeft het concern de rechter niet gevraagd de uitslag van de stemming te annuleren.

Messier heeft wel aangekondigd dat het bestuur begin juni een nieuwe aandeelhoudersvergadering zal beleggen om over alle oorspronkelijke resoluties te stemmen. De Vivendi-bestuursvoorzitter had zelfs al eerder gezegd dat hij later dit jaar weer een vergadering bijeen zou roepen om de optieregeling opnieuw tegen het licht te houden. Hij beweert dat het plan nodig is om talent aan te trekken.

In feite heeft Messier al opties beloofd aan een aantal Amerikaanse stafleden van het concern. En naar verluidt heeft hij, als het nieuwe plan niet wordt goedgekeurd, niet genoeg bestaande opties om deze toezeggingen gestand te doen. Hij had natuurlijk ook een paar van zijn eigen opties kunnen opgeven om het verschil goed te maken.

Messier rekent er waarschijnlijk op dat hij bij een herstemming zijn zin zal krijgen. Maar dan moeten de aandeelhouders die hij noemt – BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale en Saint Gobain, wier stemmen naar hij veronderstelt onterecht als onthouding zijn geregistreerd – wel allemaal aan zijn kant staan. En zelfs dan is de uitslag niet zeker.

Intussen is Messier erin geslaagd het vertrouwen van beleggers nog verder te ondermijnen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.