Indiase premier zal debat over geweld in Gujarat overleven

De Indiase minister van Mijnbouw, Ram Vilas Paswan, is gisteravond afgetreden uit onvrede over de manier waarop de regering van premier Atal Bihari Vajpayee omgaat met de crisis in de deelstaat Gujarat. Al twee maanden worden in Gujarat aanslagen gepleegd op moslimbezittingen en moslims vermoord, als reactie op een aanslag van moslims op een trein in Godhra die hindoepelgrims vervoerde. Noch de deelstaat-regering onder leiding van Narendra Modi, noch de nationale regering van Vajpayee schijnt de moordpartijen en brandstichtingen te kunnen stoppen.

Afgelopen zondag werd een vredesmars gehouden in de grootste stad van Gujarat, Ahmedabad, waarin behalve Modi ook de nationale minister van Defensie, George Fernandes, meeliep. Maar zelfs tijdens deze vredesmars vielen in Gujarat vier doden bij aanvallen van groepen hindoes op moslims.

Na een lange boycot van het parlement door de oppositie heeft de regering van Vajpayee eindelijk toegezegd vandaag over de Gujarat-kwestie in het parlement te zullen debateren. De oppositie onder leiding van Congres-leidster Sonia Gandhi diende prompt een motie van wantrouwen tegen de premier in, waarover later vandaag zal worden gestemd. De kans is echter gering dat de motie het zal halen, omdat Vajpayee ook na het aftreden van de mijnbouwminister over een ruime meerderheid beschikt.

De kritiek op het passieve beleid van Vajpayee neemt echter toe. Zo heeft de Vereniging van Industriëlen onlangs juist de oppositieleidster Sonia Gandhi uitgenodigd om een jaarlijkse bijeenkomst te openen. Sonia Gandhi zette bij die gelegenheid meteen de aanval in op Vajpayee en premier Narendra Modi van Gujarat, die door Vajpayee wordt gesteund.

Intussen wordt steeds meer bekend over wat zich in Gujarat heeft afgespeeld. Buitenlandse ambassades in Delhi, waaronder die van Nederland en Engeland, hebben rapporten uitgebracht waaruit blijkt dat het dodental veel hoger is dan de Indiase regering opgeeft, namelijk tweeduizend in plaats van achthonderd, en dat de razzia's tevoren waren gepland. Gisteravond is op televisie een documentaire vertoond waarin slachtoffers van de aanvallen, die nu in vluchtelingenkampen zijn ondergebracht, hun relaas doen. Ook uit deze getuigenissen blijkt dat de hindoe-meutes buitengewoon systematisch te werk gingen en steun kregen van politiemensen.

De Amerikaanse mensenrechten-organisatie Human Rights Watch heeft in een verslag dat gisteren werd uitgebracht de deelstaatregering van Modi verantwoordelijk gesteld voor de gebeurtenissen. En via het internet zijn nu beelden in omloop van verkoolde kinderlijken en andere gruwelijkheden die de gewone kranten niet kunnen afdrukken.

Maar premier Vajpayee houdt voet bij stuk: chief-minister Narendra Modi heeft in Gujarat gedaan wat hij kon en zijn regering zal vandaag in Delhi niet vallen. Niet omdat iedereen vindt dat hij voldoende gedaan heeft om de slachting te beperken, maar omdat hij genoeg stemmen achter zich heeft