Computerspel niet oorzaak bloedbad

Robert Steinhäuser, de Duitse scholier die in Erfurt zestien mensen heeft doodgeschoten, zou zijn geïnspireerd door het computerspel Counter-Strike. Uw krant schreef gisteren dat dit spel van zijn deelnemers, die zijn verdeeld in terreurgroepen en anti-terreurgroepen, vereist dat agenten, passanten en scholieren worden vermoord. Maar die omschrijving geeft een totaal verkeerd beeld van het spel en alles wat zich daaromheen afspeelt. Er worden geen passanten, agenten of scholieren vermoord. In de strijd tussen de terreurgroepen en anti-terreurgroepen moeten beide partijen onschuldige omstanders (in de vorm van gijzelaars) in leven laten. Er worden voor dit spel complete Cupwedstrijden gehouden, waarin teams uit verschillende landen het tegen elkaar opnemen.

Zelf speel ik Counter-Strike al vier jaar. Ook speel ik andere shoot'm-up spellen – zo worden de spellen genoemd waar je in het lichaam van het personage kruipt om met een wapenarsenaal je missies uit te voeren.

Het is heel tragisch en niet goed te praten wat er in Duitsland is gebeurd. Maar het kan niet te wijten zijn aan een computerspel. Ik kan me niet voorstellen dat iemand na het spelen van een computerspel het idee krijgt zo'n misdaad te plegen. Het is waarschijnlijker dat er iets mis was met de desbetreffende persoon. Anders zouden anderen onder de miljoenen spelers van dit spel immers ook fataal uit de band moeten springen.

Frank Spliet zit op de politieschool en wordt later deze week beëdigd als agent.