`CDA-leider te jong voor premierschap'

Pim Fortuyn vindt CDA-leider Jan-Peter Balkenende ,,veel te jong en te onervaren'', voor het premierschap ,,al kan hij misschien wel tot premier uitgroeien''. Wel riep hij Balkenende op kleur te bekennen en zich uit te spreken voor een coalitie met zijn lijst en met de VVD.

In Nova zei Fortuyn dat voormalig CDA-lijsttrekker Jaap de Hoop Scheffer wél een goede kandidaat zou zijn voor het premierschap. Balkenende reageerde geïrriteerd en noemde dat ,,een beginnersfout'' van Fortuyn. ,,Als je samenwerking zoekt met een andere partij begin je niet met het piepelen van de lijsttrekker.'' In hetzelfde programma herhaalde Balkenende dat het CDA niet al op voorhand een keuze wil maken voor een coalitiepartner.

In het Reformatorisch Dagblad beschuldigt Fortuyn het CDA ervan ,,ten diepste dezelfde regentenpartij te zijn gebleven. Het CDA weigert voor rechts of links te kiezen en zegt daarmee: beste kiezer u stemt en wij bepalen wel wat er met uw stem gebeurt.''

Uit een enquête van Nova bleek dat 39 procent van de CDA-achterban tégen samenwerking met Pim Fortuyn zou zijn terwijl 54 procent zich voorstander toonde van een linkse coalitie met PvdA en GroenLinks. Fortuyn zei in een reactie dat hem dat ,,niets verbaasde''. ,,Dat hangt samen met de structuur van het CDA met een linker- en een rechtervleugel.''

Balkenende twijfelde overigens aan de representativiteit van het onderzoek, onder 250 respondenten. ,,Ander onderzoek wijst iets anders uit.''

Fortuyn kan alleen deelnemen aan de volgende coalitie met CDA en VVD omdat de PvdA samenwerking met hem heeft uitgesloten. Als hij geen premier kan worden wil Fortuyn zelf niet in het kabinet. ,,Dan word ik fractievoorzitter in de Tweede Kamer.''