Bonden uiten hun zorg over gebrek steun

Bestuurders van de Nederlandse atletiek-, volleybal- en wielerbond maken zich zorgen over het uitblijven van de financiële steun van het rijk bij de realisatie van het Omnisportcentrum Apeldoorn.

Dat schrijven de beleidsmakers van de drie betreffende bonden (KNAU, NeVoBo en KNWU) in een brandbrief aan staatssecretaris Vliegenthart (Sport). Bijna twee jaar geleden sloten de bonden een convenant met de gemeente Apeldoorn, waarin de partijen zich conformeerden aan de totstandkoming van het project. Met steun van de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn ligt momenteel 36,3 miljoen euro klaar. Op korte termijn is voor de definitieve afronding nog een fors bedrag (11,4 miloen euro) van de rijksoverheid nodig.

De initiatiefnemers hebben haast, nu de voorbereidingstermijn afloopt. Het ministerie kan echter niet eerder dan begin juni uitsluitsel geven. Dan zal de oprichting van het betreffende evenementen- en accommodatiefonds, waarop Omniworld een beroep doet, zijn voltooid. Financiële bijdragen zijn dan wel, eventueel, per direct beschikbaar voor het project in de negende stad van Nederland (153.491 inwoners).

Staatssecretaris Vliegenthart is nog bezig met de samenstelling van een bestuur van het fonds. Daarnaast moet ze afspraken maken met verschillende belanghebbenden uit de sport om de criteria samen te stellen onder welke voorwaarden een beroep kan worden gehonoreerd.

In elk geval moet sprake zijn van een A-accommodatie, zal er nadrukkelijk in een behoefte moeten worden voorzien en dienen alle andere partijen (gemeente/provincie/projectontwikkelaars) ook een substantiële bijdrage te leveren. ,,We vullen niet zo maar een tekort aan'', zegt een woordvoerder van de staatssecretaris.

Apeldoorn lijkt aan de voorwaarden te voldoen. Volgens de sportbonden voorziet de accommodatie in wat zij een `blinde vlek' noemen. Dat geldt vooral voor de (indoor)atletiek en het (baan)wielrennen. Zo is de atletiekunie de laatste jaren gedwongen om voor de Nederlandse indoor kampioenschappen uit te wijken naar het buitenland (Gent). Ook is er door andere partijen al een fors bedrag bijeengebracht.

Het topsport- annex bedrijvencentrum moet ten oosten van het stadscentrum verrijzen. Het complex (19.000 vierkante meter) omvat tevens kantoren, een bioscoop, een outdoorskatebaan (B-locatie) en een topsporthal waar de plaatselijke volleybalclub Dynamo zijn (inter)nationale wedstrijden gaat spelen.