`Bestrijd geweld op Molukken'

De Molukse organisaties in Nederland willen dat Nederland zich meer gaat inspannen om het geweld op de Molukken te bestrijden.

Dat bleek gisteren na een spoedbijeenkomst van de RMS-organisaties in Moordrecht. Volgens J. Wattilete, kabinetslid van de RMSregering in ballingschap, staat voorop dat de extremistische moslims die zijn verenigd in de Laskar Jihad van Ambon worden verwijderd. ,,Zij zijn de bron van al het kwaad. Alleen als de Laskar Jihad verdwijnt, kan er vrede komen op de Molukken.''

Wattilete sprak gisteren in Moordrecht achter gesloten deuren met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap in Nederland. Enkele honderden Molukkers waren uit verschillende plaatsen in Nederland naar Moordrecht gekomen om hun bezorgdheid te uiten over de ontwikkelingen op de Molukken. Op Ambon zijn de afgelopen dagen veel doden gevallen bij aanvallen van de Laskar Jihad. ,,Het is belangrijk dat we nu een eenheid vormen, moslims, katholieken, protestanten'', zegt B. Tupan van de organisatie Maluku Tabakar. Volgens veel Molukkers zit de Indonesische regering achter de opleving van het geweld op de eilandengroep.

De regering van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in ballingschap vindt dat Nederland nu de mogelijkheid heeft internationaal aan te dringen op het bestrijden van extremistische moslimorganisaties. Volgens Wattilete heeft de Laskar Jihad ook contacten met de terreurorganisatie van Osama bin Laden.

Binnen twee weken willen de Molukkers een grote demonstratie in Den Haag of Amsterdam organiseren. Daarbij is het de bedoeling dat duizenden mensen meelopen. ,,Ik hoop dat er naast Molukkers ook Nederlanders uit solidariteit meedoen'', zegt vice-president P.Thenu. De RMS benadrukt dat het om geweldloze acties gaat. Wattilete: ,,Maar demonstreren moet wel luidruchtig gebeuren.''