Winst ABN Amro naar verwachting

ABN Amro heeft vanochtend zijn verwachting herhaald dat de winst komend jaar vergelijkbaar zal zijn met die van 2001. In het eerste kwartaal daalde de winst (exclusief bijzondere posten) met 12 procent naar 602 miljoen euro.

Financieel directeur T. de Swaan noemde de resultaten in het aanhoudend slechte beursklimaat vanochtend ,,veerkrachtig'' en ,,bevredigend''. Hij benadrukte dat de bank erin slaagde de kosten wederom terug te brengen, ditmaal met 1,5 procent. Het aandeel ABN Amro stond vanochtend op een verlies van 0,7 procent, minder groot dan de algehele daling op de beurs.

Veruit het grootste deel van de winst komt uit consumentenbankieren. Bijna tweederde van dat resultaat werd in de Verenigde Staten gerealiseerd. Daar zag ABN Amro vooral de afzet van hypotheken sterk stijgen. ABN Amro claimt inmiddels de vijfde hypotheekverstrekker in de VS te zijn.

Het Nederlandse bankbedrijf maakte een winst van 55 miljoen euro. Vooral leningen aan het midden- en kleinbedrijf speelden de bank parten. In de afgelopen drie maanden werden extra voorzieningen hiervoor getroffen. De saneringsoperatie in Nederland ligt volgens De Swaan op schema. De bank heeft al 200 bankvestigingen gesloten. Aan het eind van dit jaar moet dat aantal op 250 liggen. Het streven is om uiteindelijk 300 bankkantoren te sluiten. Circa de helft van de 6.673 medewerkers die ingegaan is op het grootschalige afvloeiingsplan zal nog voor de zomer de bank hebben verlaten. Tot januari 2003 jaar zal de andere helft geleidelijk aan vertrekken.

De divisie die zich richt op grote bedrijven maakte een verlies van 188 miljoen. T. de Swaan noemde vanochtend ,,de aanhoudend zwakke financiële markten'' hoofdschuldige voor de magere prestaties. De rode cijfers worden veroorzaakt door de eenmalige last die genomen wordt voor de kantoren die in Amerika zijn gesloten. De bank maakte vorige maand bekend de handel in Amerikaanse aandelen en de adviespraktijk voor fusies en overnames in New York te sluiten. Doordat er in de eerste drie maanden van dit jaar geen grote faillissementen waren zakte het voorzieningenniveau bij de divisie voor grote klanten.