Wetenschapper: menselijke code met eigen DNA ontcijferd

De DNA-code van het menselijk genoom die twee jaar geleden door het Amerikaanse bedrijf Celera werd ontcijferd, blijkt grotendeels gebaseerd op het erfelijk materiaal van de voormalige directeur van het bedrijf, Craig Venter. Dat openbaarde de wetenschapper zaterdag tegenover The New York Times.

Tot nu toe hield Celera vol dat de genetische informatie die zij hadden gebruikt afkomstig was van vijf anonieme donoren met een verschillende etnische afkomst. De wetenschappelijke adviesraad van het bedrijf betreurt dat Venter met zijn onthullingen deze anonimiteit heeft doorbroken. Volgens Arthur Caplan, lid van deze raad en biomedisch ethicus aan de Universiteit van Pennsylvania, zou een kaart van het menselijk genoom die als standaard wordt gebruikt anoniem moeten blijven en niet aan een persoon gekoppeld moeten zijn. ,,Het moet de kaart van iedereen zijn, niet van één persoon'', aldus Caplan.

Waarom Venter zijn deelname heeft onthuld, is niet duidelijk. Wel vertelde hij vorige week in een televisieprogramma van de Amerikaanse zender CBS waarom hij zijn erfelijk materiaal destijds ter beschikking stelde. ,,Wie wil er niet weten hoe zijn eigen genen eruit zien?'', zei hij. Venter verklaarde dat hij werd gedreven door wetenschappelijke nieuwsgierigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid: omdat er privacy-gevoelige informatie uit voortkomt, vond hij dat hij zich als eerste vrijwilliger moest melden. Venter zei ook dat hij naar aanleiding van zijn persoonlijke genenkaart is begonnen met het slikken van vet-reducerende medicijnen. Hij erfde van één van zijn ouders een gen genaamd apoE4, dat verband houdt met een abnormale vetstofwisseling en een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer.

Prof.dr. Gertjan van Ommen, hoogleraar humane genetica in Leiden, was niet heel verrast: ,,Het gerucht ging al langer dat hij zijn eigen DNA had gebruikt. Ik denk niet dat het erg relevant is, in principe is het DNA van ieder persoon geschikt.''