Vermoorde kinderen na 60 jaar begraven

In een sobere plechtigheid zijn gisteren op een Weense begraafplaats de stoffelijke resten van twee kinderen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi's zijn mishandeld en vermoord. Enkele weken geleden werden 600 urnen in privé-kring begraven.

Het gaat in alle gevallen om geestelijk en lichamelijk gehandicapten, op wie in het Weense ziekenhuis Am Spiegelgrund destijds experimenten zijn verricht waarbij ze om het leven kwamen. Dokters beschouwden de kinderen vanwege hun handicap als ,,waardeloze levens''. Hun hersenen werden geprepareerd en – nog tot enkele maanden geleden – voor onderzoek gebruikt.

Argeloze ouders die met een gehandicapt kind naar het ziekenhuis kwamen, kregen vaak alleen te horen dat hun kind was overleden. ,,Mijn ouders hebben nooit geweten dat dat ze hun dochter Annemarie in handen gaven van moorddadige artsen en verpleegsters'', zei Waltraud Häupl, de zus van een van de gedode kinderen, in een toespraak gisteren.

Tijdens de ceremonie werden de namen van alle 789 gedode kinderen voorgelezen. Jongeren toonden zwart-wit posters met destijds in het ziekenhuis gemaakte foto's van de slachtoffers. Volgens president Thomas Klestil liet de plechtigheid de noodzaak zien om niet te vergeten. Hij vond wel dat het land erg laat zijn verleden onder ogen durfde te zien.

Zaterdag verschenen berichten in de media dat ook andere Weense ziekenhuizen zich aan deze misdaden hadden schuldig gemaakt en dat ook daar nog steeds lichaamsdelen van gehandicapten bewaard worden. De Weense autoriteiten hebben beloofd een onderzoek in te stellen.

Een van de verantwoordelijke psychiaters in het ziekenhuis, de inmiddels 86-jarige Heinrich Gross, is nooit veroordeeld. Hij publiceerde na de oorlog diverse studies over hersenbeschadigingen, mede op basis van het onderzoek tijdens de oorlogsjaren. Gross was tot 1998 adviseur van justitie en schreef psychiatrische rapporten over criminelen. Hij kreeg in 1975 een staatsonderscheiding voor zijn wetenschappelijke verdiensten. Die is hem tot nu toe niet afgenomen.