Verder bergafwaarts

De Argentijnse banken gaan vandaag weer open. Ruim een week waren ze gesloten, in het zoveelste bedrijf van het financiële drama dat zich in Argentinë in steeds hoger tempo afspeelt. In dit bedrijf vertaalt de crisis zich in een bancaire paniek: spaarders willen geld van hun rekeningen halen voordat er niets meer te halen valt. Veel rekeningen zijn al vier maanden bevroren. Een voorstel om alle spaartegoeden om te zetten in staatsobligaties (die waardeloos zijn als ze ooit worden afgelost) leidde tot woedende demonstraties in Buenos Aires. Ook elders wordt voortdurend geprotesteerd.

Vorige week trad de zesde minister van Economie en Financiën aan in een jaar tijd. De munt is in drie maanden 70 procent gedevalueerd, de inflatie loopt op naar 10 procent per maand. Omdat de overheid geen geld meer heeft voor lopende uitgaven, drukken de provincies massaal hun eigen geld. Een onbezonnen plannetje vorige week van interim-president Duhalde, die na de volksopstand van december afgelopen jaar aan de macht kwam, om de peso weer aan de dollar te koppelen, is haastig losgelaten. Zijn politieke legitimiteit wordt steeds verder uitgehold. Ook al vielen vorige week een paar besluiten die nog van enig gezond verstand getuigden. Het Congres stemde in met een afzwakking van gerechtelijke uitspraken die spaarders in staat stelden om met een slotenmaker en een politieagent naar hun bank te gaan om geld uit de kluis te halen. De machtige gouverneurs van de provincies hebben zich bereid verklaard hun ongedekte uitgaven te beperken. Maar de VS en het IMF, de laatste financiële strohalm voor landen in nood, houden zich nog steeds afzijdig, in afwachting van politieke en economische hervormingen die onmogelijk kunnen worden uitgesteld, maar die vrijwel onmogelijk zijn uit te voeren.