Veertien doden bij geweld Ambon

Ten minste veertien mensen zijn gisteren gedood op de Molukken toen een islamitische bende een christelijk dorp nabij de hoofdstad Ambon overviel. Zes mensen werden met machetes en messen gedood, zes kwamen om het leven nadat hun huizen in brand waren gestoken en twee van de gemaskerde aanvallers vonden de dood.

Na de aanval op het dorp Soya sloeg het geweld over naar Ambon, waar bommen afgingen en een protestante kerk in vlammen opging. Veiligheidstroepen patrouilleren nu door de straten. Christelijke en islamitische jongeren blokkeren de toegangswegen naar hun respectievelijke wijken.

Het is onduidelijk wie achter de aanvallen zit. De militante islamitische Laskar Jihad (`Strijders voor het geloof') ontkent elke betrokkenheid. De leider van de groep, Jafar Umar Thalib, riep na het vrijdagse gebed echter duizenden volgelingen op tot een hernieuwde oorlog tegen Molukse christenen die 50 procent van de bevolking uitmaken. Thalib gaf moslimextremisten opdracht het in februari door christenen en moslims gesloten vredesakkoord te negeren.

De oproep was een reactie op een viering van de Republiek der Zuid Molukken (RMS), waarbij de verboden RMS-vlag werd uitgestoken. De onafhankelijkheidsbeweging met haar regering-in-ballingschap in Nederland herdacht in Ambon dat het 52 jaar geleden was dat het zich (tevergeefs) probeerde los te maken van Indonesië. Moslims op de Molukken zien christenen als anti-Indonesische en anti-islamitische onafhankelijkheidsstrijders. De RMS-vlaggen die vorige week donderdag hangend aan ballonnen in de lucht verschenen, waren voor Laskar Jihad de directe aanleiding voor de oproep tot geweld tegen christenen.