Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Afghanistan over het dagelijks leven van de Nederlandse ISAF-militairen in Kabul. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Functioneringsgesprekken over wachtlijsten in de thuis-, verpleeg- en gehandicaptenzorg. Ned.1, 20.30-21.00u.

Crisis. In deze tweede aflevering van een serie moet een voedselcrisis tot een goed einde worden gebracht. Het team bestaat uit oud-Philipsman Roel Pieper, ex-NUON-voorzitter Tob Swelheim, oudKamerlid Rob van Gijzel en Europarlementariër Lousewies van der Laan. Ned.3, 20.30-21.25u.

Nova. Aandacht voor de mogelijkheid dat Pim Fortuyn na de verkiezingen op 15 mei een coalitie vormt met CDA en VVD. De politicoloog R. van Schendelen, college-informateur in Rotterdam, gaat in op de manier waarop de onderhandelingen met Leefbaar Rotterdam (Fortuyn) zijn verlopen. Ned.3, 22.28-22.55u.

Koninginnedag. Bezoek van koningin Beatrix aan Hoogeveen en Meppel. Morgen, Ned.2, 9.50-13.14u.

DOCUMENTAIRE

Dokument: De euro is van ons allemaal. Tweede deel van een serie over de invoering van de euro. In deze aflevering aandacht voor de Ieren die bang zijn hun identiteit te verliezen. Ned.1, 22.55-23.40u.

AMUSEMENT

Flogiston. Ontwikkelingspsycholoog Dolph Kohnstamm praat over de ontdekking van het zelf. En een gesprek met beeldend kunstenaar en natuurkundige Theo Jansen die al 12 jaar strandbeesten maakt. Ned.3, 23.12-23.52u.

MUZIEK

Koninginnedagconcert. Rechtstreeks verslag uit de grote balzaal van paleis Noordeinde van het ensemble Schönbrunn dat het Musikalisches Opfer van J.S. Bach speelt. Ned.2, 21.55-23.00u.

FILM

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formule-thriller uit het paranoia-genre. Will Smith versus het streven naar absolute, technisch geavanceerde overheidscontrole over ieder mens. V8, 20.30-22.40u., met reclame.

Courage under Fire (Edward Zwick, 1996, VS). Destijds als de eerste Hollywoodfilm over de Golfoorlog aangekondigd drama speelt creatief leentjebuur bij Kurosowa's Rashomon. Met schuldgevoelens kampende kolonel Denzel Washington onderzoekt de ware toedracht van een veronderstelde heldendaad van gesneuvelde helikopterpilote Meg Ryan en krijgt telkens andere antwoorden. Yorin, 21.45-23.50u., met reclame.

Le pull-over rouge (Michel Drach, 1979, Fr.). Reconstructie van de nasleep van de moord op een negenjarig meisje in 1974 in een bos nabij Marseille. Jongeman trekt zijn aanvankelijke bekentenis later in maar wordt ondanks gebrek aan bewijs toch ter dood veroordeeld. Film stelt met name de aanpak van politie en justitie aan de kaak en de onverschillige politiek en de invloed van de hongerige publieke opinie. TV5, 22.15-24.00u.

Rocky IV (Sylvester Stallone, 1985, VS). Aflevering uit Stallone's schaamteloze boksersreeks. Amerikaanse held vecht dit keer met Russische uitdager die door computers werd getraind en met geheimzinnige injecties wordt opgepept. BBC1, 0.05-1.30u.

. Die allseitig reduzierte Persönlichkeit - Redupers (Helke Sander, 1978, West-Duitsland). Psychologisch drama uit de tijd dat de vrouwenbeweging propageerde dat `het persoonlijke politiek' is. Regisseuse speelt zelf de hoofdrol van een alleenstaande, ploeterende moeder annex fotografe wier leven even verbrokkeld is als het Berlijn waar zij woont. ZDF, 0.05-1.40u.

. Testament (Lynne Littman, 1983, VS). Respectabel, venijnig drama over Californisch provinciestadje dat door radioactieve straling gestaag wordt uitgedund, concentreert zich op het gezin van Jane Alexander (Oscarnominatie). Morgen, SBS6, 14.05-15.35u., met reclame.

Les risques du métier (André Cayatte, 1976, Frankrijk). Filmdebuut van Jacques Brel, als leraar die door scholieren (valselijk?) wordt beschuldigd van aanranding in `waar gebeurd' drama. Morgen, TV5, 14.15-16.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met deejay Spinvis wiens studio een zolderkamer is. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van radiomaakster Erika Mannink in Weesp een reportage over 30 jaar nasynchronisatie van de in Nederland uitgebrachte (speel)films. Na elven een gesprek met classicus J.P. Guépin over zijn werk. 747AM, 22.02-24.00u.