Stadjers tegen camera's

De veertien veiligheidscamera's in de Groninger binnenstad moeten zo snel mogelijk verdwijnen. Dit eist een groep verontruste stadjers op de website `Buitenbeeld'. Volgens de actiegroep zijn de camera's niet effectief, overbodig, duur (acht ton in Groningen) en werken ze wantrouwen in de hand.

Woordvoerster Eva Olie ergert zich groen en geel aan de camera's. ,,Ik wil niet als crimineel bekeken worden als ik voor mijn plezier in de binnenstad loop.''

De gemeente Groningen besloot in 1998, toen de landelijke discussie over zinloos geweld speelde, als experiment voor drie jaar camera's te plaatsen. Sinds 28 januari 2000 filmen die 24 uur per dag, zeven dagen per week, mensen in het uitgaansgebied. In het weekend kijken politiemedewerkers mee met de beelden.

Olie stelt dat invoering van camera's niet nodig was, omdat het uitgaansgeweld in Groningen ten tijde van het besluit in 1998 een daling te zien gaf. Jaarlijks vinden er in Groningen ruim 200 geweldsdelicten plaats. ,,Afgezet tegen de tienduizenden mensen die hier uitgaan, is dat niet veel'', meent Olie. De kans dat een persoon op een uitgaansavond in aanraking komt met geweld is slechts 0,006 procent, citeert ze de nota Veilig uitgaan in Groningen. Daarnaast zijn camera's veel te duur, stelt Olie. ,,Ze kosten evenveel als zeven politieagenten.''

Cameratoezicht heeft volgens Olie bovendien geen enkel effect. ,,Uit een tussenmeting bleek dat het aantal geweldsdelicten in 2000 was toegenomen met 23 procent. In straten met cameratoezicht zelfs met 25 procent.'' Het gebrek aan effect van cameratoezicht was in 2000 voor de gemeente Leeuwarden reden om geen camera's te plaatsen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen bleek uit de tussenmeting dat er dankzij de camera's meer incidenten werden geregistreerd en dat de bereidheid om aangifte te doen toenam. ,,Camera's moet je niet zien als vervanging, maar als aanvulling op surveillerende agenten'', aldus de woordvoerder.