Schumacher voert in Barcelona weer onemanshow op

De Formule I kan langzamerhand worden omgedoopt tot de Formule Schumacher. De 33-jarige Duitse autocoureur is momenteel niet te stoppen. In Spanje behaalde hij in de vijfde race van het seizoen al zijn vierde overwinning.

Schumacher heeft van de hoogste autosportklasse een onemanshow gemaakt. Hoewel het wereldkampioenschap nog twaalf wedstrijden telt, lijkt niemand meer aan hem te kunnen tippen. `Schumi', al vier keer wereldkampioen, haalde op het circuit van Catalonië zijn 46ste pole position en zijn 57ste Grand-Prixzege.

Prachtig voor de man zelf, zijn team Ferrari en zijn fans, maar dodelijk voor de spanning. Schumachers `concurrenten' maakten het de meester in Barcelona ook wel heel erg gemakkelijk. Door hun fouten werd zijn race haast een pleziertochtje.

Op nummer twee Juan Pablo Montoya had Schumacher aan de finish 35,6 seconden voorsprong. De Colombiaan reed bij zijn tweede pitstop met zijn Williams over het been van een monteur. De onfortuinlijke man had dat aan zichzelf te wijten. Hij gaf met de `lollypop' te vroeg het sein dat Montoya weg kon. De monteur raakte overigens niet al te zwaar gewond.

Montoya had in de wedstrijd ook geluk. Hij zag zijn ploeggenoot Ralf Schumacher voor hem van de baan vliegen. De Duitser maakte een stuurfout, beschadigde zijn auto en eindigde uiteindelijk gedesillusioneerd als elfde.

David Coulthard eindigde als derde. Hij gaf zijn ver afgezakte werkgever McLaren eindelijk weer eens reden om te juichen. Coulthard passeerde de Renault van Jenson Button op fraaie wijze, maar had verder over geluk niet te klagen. ,,Coulthard deed het goed, maar we hebben van de pech van anderen geprofiteerd. Anders zou het een ramp zijn geworden'', besefte teamchef Norbert Haug. Hij zag zijn andere coureur Kimi Raikkonen uitvallen met een afgebroken achtervleugel. Dat probleem had ook Minardi. Teambaas Paul Stoddart besloot zijn wagens daarom niet te laten starten.

Arrows haalde verrassend een punt, omdat Heinz-Harald Frentzen als zesde over de streep kwam. Jos Verstappen was mei vorig jaar in Oostenrijk (zesde) de laatste die voor het Britse team scoorde.

In de stand om het WK leidt Michael Schumacher met 44 punten. Hij staat al 21 punten voor op Montoya en 24 op zijn broer Ralf. De vijfde wereldtitel is in zicht, al wil Schumacher niet te vroeg juichen. ,,Het lijkt alsof we alles gemakkelijk gaan winnen. Voor mij staat vast dat er races komen waarin we het zwaar zullen hebben. Op dit circuit hadden we gewoon veel voordeel en bleek hoe goed onze auto werkelijk is.'' De enige bedreiging voor Schumacher lijkt de betrouwbaarheid van de nieuwe Ferrari. De F2002 van zijn teamgenoot Rubens Barrichello ging weer stuk. De Braziliaan kwam in de formatieronde niet van de tweede startplek. Monteurs rolden de wagen naar de pits, maar kregen hem niet aan de praat.